A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Стартував процес розроблення нового порядку конкурсного відбору підручників, – Сергій Шкарлет

Опубліковано 09 березня 2021 року о 19:46


В Інституті модернізації змісту освіти стартував процес розроблення нового порядку конкурсного відбору підручників. Основна мета – розв’язання проблем якості шкільної літератури, які накопичувалися впродовж попередніх декількох років та недопущення такого сорому надалі. Про це повідомив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму Telegram-каналі 9 березня.

«Проблеми якості шкільної літератури накопичувалися впродовж попередніх декількох років. Наразі чи не щотижня маємо нові скандали через недоречності в підручниках на кшталт "лікувальної соди" або "глінтвейну для розігріву". Це лише незначна частина недоліків, які просто стали публічними. Насправді в підручниках, які друкувалися протягом 2015–2020 рр., на жаль, неточностей набагато більше. Таких висновків дійшли експерти Інституту модернізації змісту освіти. Ще минулого року вони отримали моє доручення та розпочали комплексні експертизи якості шкільної літератури. Я вже писав, що моїм попередникам має бути принаймні соромно за таку роботу. Але навіть якщо їх і мучить совість, то це точно не поверне державі сотні мільйонів гривень, витрачених на друк підручників неналежної якості», – зауважив Сергій Шкарлет.

Міністр розповів, що за проєктом нового порядку повні електронні версії підручників будуть доступними на всіх етапах конкурсного відбору. Буде забезпечено відкритість та прозорість проведення кожного етапу конкурсу, а надання підручникам грифів відбуватиметься до початку проведення конкурсного відбору за результатами розгляду їх експертними комісіями.

Також Сергій Шкарлет додав, що особливу увагу буде приділено дизайнерському виконанню підручників, дотриманню санітарно-гігієнічних вимог до них.

Сергій Шкарлет зазначив, що ІМЗО активізує співпрацю з Національною академією наук, Національною академією педагогічних наук і закладами вищої освіти, які займаються проблемами підручникотворення. Наразі обговорюється можливість апробації підручників перед їх масовим запровадженням у закладах освіти.

«Перелік наших кроків та планів – невичерпний. Робота триває», – підсумував Міністр.

Нагадаємо, завершено реєстрацію для участі в ЗНО 2021. Водночас регіональні центри оцінювання якості освіти продовжують опрацьовувати реєстраційні документи.