A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Співпраця МОН та The LEGO Foundation: основні проєкти

Опубліковано 10 листопада 2022 року о 15:25


Міністерство освіти і науки України співпрацює із Тhe LEGO Foundation (Королівство Данія) з 2010 року з моменту підписання Меморандуму про взаєморозуміння. Фонд має на меті надихати і розвивати творців завтрашнього (To develop and inspire the builders of tomorrow). Останній Меморандум підписаний 30 листопада 2021 року і орієнтований на продовження та поглиблення співпраці сторін з метою системних стійких змін в освіті. Науково доведено, що тільки гра є підходом у навчанні, який забезпечує всебічний гармонійний розвиток дитини.

У межах співпраці Міністерства освіти і науки України із Тhe LEGO Foundation імплементовані такі основні проєкти:

  • «Сприяння освіті» у дошкіллі;
  • підтримка Нової української школи;
  • проєкт із впровадження модулів та спецкурсів з діяльнісних методів навчання в освітні програми закладів вищої освіти та закладів післядипломної педагогічної освіти;
  • проєкт із підтримки наукових та моніторингових досліджень в Україні, зокрема залучення міжнародних наукових інституцій.

Нині у процесі відновлення освіти України The LEGO Foundation спільно з MHPSS Collaborative створили курс для педагогів закладів дошкільної та загальної середньої освіти «Благополуччя дітей та педагогів: дієві інструменти та практики психосоціальної підтримки».

Курс розроблено науковим партнером the LEGO Foundation – MHPSS Collaborative, що є глобальним хабом у сфері досліджень, інновацій, навчальних програм та комунікаційних кампаній щодо підтримки психічного здоров’я дітей та дорослих. Унікальність програми полягає у використанні гри і діяльнісного підходу як ключових механізмів психосоціальної підтримки дітей і педагогів, їхнього благополуччя в закладі освіти в умовах надзвичайних ситуацій.

Наставники данської інституції MHPSS Collaborative та університету Нью-Йорка проводять навчання тренерів з обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти.

Протягом 2022-2023 навчального року на базі закладів післядипломної педагогічної освіти відбуватиметься реалізація зазначеної програми психосоціальної підтримки.

Загалом з лютого 2022 року the LEGO Foundation разом з Ole Kirk’s Fond та LEGO Group було виділено 210 млн данських крон для надання гуманітарної допомоги, забезпечення захисту та освітніх потреб українських дітей та сімей в Україні та за кордоном.

Шлях співпраці з організацією The LEGO Foundation має успішну історію і є досить цікавим з точки зору структури, системи роботи, залученості до процесу змін різних ланок освітньої системи. Ефективна співпраця фонду і Міністерства освіти і науки України надає можливість здійснювати не короткотривалі ініціативи, а системні глибокі зміни в освіті. Сучасний світ не визнає шаблонів, копіювання та однієї правильної відповіді. Сьогодні особливо важливо удосконалювати вміння всіх учасників освітнього процесу щодня створювати безпечний простір розвитку, іноді для цього потрібні зовсім різні вміння і навички, незвичні креативні підходи.

Найдорогоцінніший наш скарб – діти, і створення умов для розкриття їхнього потенціалу є важливим і першочерговим завданням освіти. 

Дізнатися більше про підтримку України The LEGO Foundation

Нагадаємо, затверджено Порядок використання коштів з рахунку МОН.