A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Складання НМТ в один день зменшує безпекові ризики учасників тестування, – Сергій Шкарлет

Опубліковано 12 січня 2023 року о 18:25


Триває спільна конструктивна робота Міністерства освіти і науки України з народними депутатами України, членами Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, щодо погодження моделі завершення навчального року в закладах загальної середньої освіти та проведення вступної кампанії до закладів вищої освіти.

Під час робочої зустрічі було продемонстровано повне взаєморозуміння щодо недоцільності проведення державної підсумкової атестації в закладах загальної середньої освіти в 2023 році, що має бути врегульоване шляхом внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Міністерство освіти і науки України та профільний Комітет ВРУ мають спільну позицію: вступні випробування для здобуття вищої освіти на основі повної загальної середньої освіти, освітньо-професійного ступеня фахового молодшого бакалавра, освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста та освітнього ступеня молодшого бакалавра мають бути проведені у форматі національного мультипредметного тесту (НМТ). НМТ розглядається як особливий формат – адаптація зовнішнього незалежного оцінювання в умовах воєнного стану.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет наголосив на доцільності таких підходів до організації НМТ, які дозволять вступнику пройти випробування впродовж одного дня і отримати результати для вступу на будь-яку спеціальність для здобуття вищої освіти. Складання НМТ в один день зменшує безпекові ризики учасників тестування, робить більш безпечною та простою організацію проведення НМТ, дозволяє уникнути зайвих логістичних витрат державі та родинам учасників випробувань.

Нині триває обговорення питань щодо змісту основного блоку та додаткових предметів НМТ, окремих важливих деталей організації тестування.

Нагадаємо, урядове рішення сприятиме розвитку учнівського та студентського спорту в Україні.