A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Щодо закінчення роботи освітніх центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна»

Опубліковано 22 жовтня 2020 року о 13:59


23 жовтня 2020 року закінчується робота освітніх центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», які забезпечували прийом осіб, місцем проживання яких є тимчасово окуповані території України – Автономна  Республіка Крим та місто Севастополь, Донецька та Луганська області, до українських закладів вищої та фахової передвищої освіти за спрощеною процедурою.

Реалізація ефективної державної політики для дітей з тимчасово окупованих територій, у тому числі імплементація Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій, який був ініційований Президентом України, дозволила створити умови для отримання рівного доступу до вищої (фахової передвищої) освіти для молоді з тимчасово окупованих територій, яка прагне навчатися саме в Україні.

Для такої категорії вступників держава гарантує соціальну стипендію, підручники на безоплатній основі, безоплатний доступ до мережі Інтернет та систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах, можливість отримати дипломи, які визнаються за кордоном, академічну мобільність та вільне право на отримання якісної освіти у будь-якому закладі вищої освіти України.

Вступ для дітей з тимчасово окупованих територій не носить будь-яких дискримінаційних ознак. Зарахування відбувається тільки через проходження підсумкової державної атестації за спрощеною процедурою, складання вступних іспитів за предметами конкурсного циклу.

Міністерство освіти і науки України наголошує, що документи у сфері освіти і науки, видані нелегітимними структурами, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях України – Автономної Республіки Крим (м. Севастополя) та Донецької, Луганської областей, є недійсними та не визнаються відповідно до чинного законодавства.

Уряд України робить усе можливе для забезпечення реалізації прав громадян України, які тимчасово опинились у зоні окупації, в частині забезпечення права на здобуття загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої  освіти за стандартами, які визнаються світовим співтовариством.

Одним із ключових пріоритетів держави і надалі є залучення молоді з тимчасово окупованих територій до реалізації найважливіших програм з метою розбудови незалежної потужної Української держави. Адже молодь завжди посідає особливе місце у формуванні суспільно-економічних процесів країни - і це обумовлює важливість кожного молодого громадянина у державотворчих процесах.