A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Щодо масового отруєння дітей у Хмельницькому навчально-виховному об’єднанні №1 «Школа-дитячий садок»

Опубліковано 16 вересня 2021 року о 17:00


14 вересня 2021 року тимчасова міжвідомча комісія провела детальне вивчення ситуації щодо факту масового отруєння дітей у Хмельницькому навчально-виховному об’єднанні №1 «Школа-дитячий садок».

«На сьогодні вже всі госпіталізовані діти одужали та виписані з лікарні. Розслідування причин та обставин спалаху триває. Ситуацію буде вивчено максимально детально», – наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

За результатами роботи комісії напрацьовано рекомендації та дорожню карту стабілізації ситуації у Хмельницькому НВО №1 «Школа-дитячий садок». Зокрема, на період слідства відсторонено інфікованих працівників харчоблоку. Хмельницькій міській раді рекомендовано за рахунок відповідної міської програми відшкодувати кошти потерпілим сім’ям, витрачені на лікування дітей.

Головному управлінню Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендовано провести позапланові перевірки харчоблоків закладів дошкільної освіти та закладів загальної середньої освіти м. Хмельницький, до 22 вересня провести заключну дезінфекцію харчоблоку Хмельницького НВО №1 «Школа-дитячий садок».

Крім того, комісія констатувала наступне.

У період з 8 до 10 вересня 2021 року у школі було виявлено 92 випадки захворювання учнів 1-4 класів з підозрою на харчову токсикоінфекцію та гастроентероколіт серед учнів молодших класів. Також захворіла одна мама, яка заразилася контактно-побутовим шляхом. Серед тих, хто занедужав, 15 пройшли лікування у Хмельницькій обласній лікарні. З 11 вересня випадків захворювання не спостерігалося.

8 вересня фахівці Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України розпочали епідеміологічне розслідування, під час якого встановлено, що захворювання спричинене внаслідок вживання страв, що були приготовлені в харчоблоці закладу освіти.

За фактом виникнення спалаху та з метою непоширення захворювань серед дітей та персоналу Головним управлінням Держпродспоживслужби в Хмельницькій області направлено матеріали Хмельницькому міському голові.

Відповідно, було припинено експлуатацію харчоблоку Хмельницького НВО №1 «Школа-дитячий садок» до отримання негативних результатів лабораторних досліджень та позитивного висновку за результатами роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Освітній процес у Хмельницькому НВО №1 «Школа-дитячий садок» призупинено до 22 вересня 2021 року та переведено у режим дистанційного навчання.

Директору Хмельницького НВО №1 «Школа-дитячий садок» підготовлено припис про усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог санітарного законодавства.

За результатами лабораторних досліджень встановлено джерело збудника інфекції – у чотирьох працівників харчоблоку в результаті аналізів виявлено золотистий стафілокок. Під час приготування страв відбулося занесення інфекції до сировини і продуктів.

З метою детального вивчення ситуації, яка склалася в Хмельницькому НВО №1 «Школа-дитячий садок» 14 вересня 2021 року, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет і члени комісії зустрілися з батьківським активом закладу освіти.