A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Школа супергероїв»: від початку війни категорія дітей, з якими працюємо, змінилась

Опубліковано 12 травня 2022 року о 12:15


З 1 січня 2022 року «Школа супергероїв» продовжує забезпечувати освітою дошкільнят і учнів, які перебувають на стаціонарному лікуванні або яким надається реабілітаційна допомога в закладах охорони здоров’я, за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та Трансатлантичного фонду медичної допомоги.

Після введення в Україні воєнного стану дітей з важкими діагнозами організували та вивезли до найкращих клінік Європи, де дотепер вони проходять лікування та реабілітацію.

«З початком війни категорія дітей, з якими працюємо, змінилась. Тепер це здебільшого діти, які постраждали від військових дій. Вони мають складні поранення, деяким відірвало кінцівку, хтось став сиротою. Однак діти хочуть продовжувати навчання під час перебування в лікарні», – зазначила виконувачка обов’язків директора установи Євгенія Смірнова.

У лікарні перебувають діти, які постраждали від війни: потрапили під обстріли чи бомбардування, отримали осколкові поранення, зазнали ампутацій. Вони потребують психологічної підтримки та допомоги. Лікарі та психологи найбільших лікарень України віддано працюють вдень і вночі, аби допомогти кожній пораненій та зневіреній дитині.

Лікарі київського ОХМАТДИТу з перших днів війни роблять можливе і неможливе задля порятунку життя, збереження здоров’я та психіки як малих, так і дорослих пацієнтів.

Діти, відчуваючи безпеку та опіку медиків, повільно, але впевнено одужують. Вони прагнуть повернутись до свого довоєнного життя, саме тому хочуть навчатись.

Наша лікарняна школа та команда вчителів безмежно радіє таким дитячим бажанням. Понад місяць, як ми відновили навчальний процес у різних формах: онлайн-уроки, уроки в класах.

Серед наших учнів є ті, хто продовжує заняття з довоєнного часу, однак є і чимало діток, які потрапили в лікарню внаслідок військових дій. Команда «Школи супергероїв» вирішила розповісти про них. 

Довідково

"Школа Супергероїв" - це освітній проєкт, заснований у 2016 році громадською організацією “Маленьке серце з мистецтвом”. Його мета - забезпечення конституційного права на освіту дітей, що перебувають на стаціонарному лікуванні в медичних закладах. Кураторкою “Школи Супергероїв” є Наталія Мосейчук, ведуча 1+1 і марафону Єдиних новин.
Вона допомагає рухати реформу шкіл в лікарнях разом з командою благодійної ініціативи «Право на освіту» і 1+1 медіа.

З 2019 року за соціальною франшизою філії “Школи Супергероїв” відкриті у восьми лікарнях Києва, Житомира, Херсона, Дніпра, Харкова та Хмельницького. Для підготовки вчителів до роботи в лікарнях, команда “Школи Супергероїв” розробила онлайн-курс «Як навчати супергероїв? Онлайн-курс з підготовки лікарняних вчителів», безкоштовно розміщенний на платформі EdEra.

В грудні 2021 Кабінет Міністрів України підписав Постанову про створення державної установи "Школа супергероїв".

З початком війни категорія дітей, з якими працюють вчителі в лікарнях, змінилась – тепер це переважно діти, постраждалі від війни – зі складними пораненнями та втратами частин тіла, батьки яких загинули на очах дітей. Ці діти попри пережиті жахи війни прагнуть продовжувати навчання під час перебування в лікарні. Тому Школа Супергероїв продовжує свою роботу за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні та Трансатлантичного фонду медичної допомоги


Перша історія про 8-річного третьокласника та супергероя Олексійчика, який бореться з онкологією. 

У «Школі супергероїв» хлопчик навчається з вересня минулого року, але зараз перебуває за тисячі кілометрів від рідного дому. З початком війни його відправили на лікування до Німеччини. Учителі «Школи супергероїв» змогли відновити освітній процес із Олексійчиком лише на початку квітня: дорогою до німецької клініки він підхопив COVID. Тест довго давав позитивний результат. Коли хлопчик подолав вірус, він продовжив навчання з таких предметів початкової школи, як математика, я досліджую світ, літературне читання і українська мова. Через проблеми з лівим оком, довго вчитись онлайн дитині важко. Уважна Олексійчикова вчителька Галина Лучик підібрала для нього зошити з друкованою основою. Уроки завжди відбуваються у найзручнішій формі, залежно від самопочуття Олексійчика.

Тримаймося, вірмо в перемогу, а особливо, що маленькі мрії обов’язково здійсняться!

 


Наступна історія про одинадцятикласницю з Маріуполя. Карина Артюх з мамою залишили рідне місто. Дівчинка потребувала медичної допомоги – близько трьох тижнів тому вона опинилась в київському ОХМАТДИТі. Під час лікування Карина хотіла навчатись. Наразі вона готується до ЗНО з математики – відвідує онлайн-уроки у вайбері з неперевершеною вчителькою «Школи супергероїв» Оленою Кіркевич. Пані Олена з першого заняття знайшла підхід до учениці. Зараз Карина почувається добре, її вже виписали з лікарні. Дівчина продовжує активно готуватись до складання мультипредметного тесту.

Сьогодні безпека і незалежність Батьківщини – в руках наших захисників і захисниць, а про можливості навчання та радощі дітей подбає команда «Школи супергероїв»! Ми маємо непохитну віру в перемогу та щасливе майбутнє нашої України!

 


Третя історія про другокласника з Маріуполя. Хлопчик виїхав з рідного міста близько трьох тижнів тому. Його госпіталізували до відділення педіатрії ОХМАТДИТу. Весь період війни до в’їзду в Київ хлопчик з батьками жив в укриттях. Лідія, мама Олексія, надзвичайно контактна і відкрита людина. Жінка розповідає, що довелось пережити їй особисто та таким же сім’ям, як вона з сином. Лідія згадує, як сідала з іншими мамами в коло, всі тісно притулятися одна до одної, обіймалися. В центрі були діти. Таким чином мами намагались захистити їх. Лідія пригадує, як над укриттям на невеликій висоті пролітали винищувачі, розривались міни та падали бомби. У ті моменти жінки думали про найстрашніше, аби померти всім разом одночасно. Щоб діти не залишились без батьків, а батькам не довелося бачити смерть своїх дітей. Сім’я втратила дім, але всі залишились живими. Зараз Олексій проходить лікування, а також вчиться. У цьому йому допомагає мама, яка за фахом вчителька української мови та літератури.

Дякуємо команді Школи, вчителям, батькам та малим супергероям, які надихають нас усіх на спільну перемогу!

 


Ця історія про жителів Київської області – Назарія і Дмитра – учнів 4-го та 2-го класів. Діти перебувають на лікуванні в ОХМАТДИТі. На щастя, їхнє житло вціліло, проте під час активних бойових дій хлопчики чули гучні вибухи ракет. Зараз Назар та Дмитро відновили навчання у «Школі супергероїв». Хлопчики контактні та активні. На останньому уроці Назар намалював український танк, який спалює техніку окупанта. Хлопці вірять у перемогу і додають наснаги усім нам!


Наступна історія про Олександру з Херсонської області, ученицю четвертого класу. Дім дівчинки вцілів, але на відстані 50 метрів від помешкання проїжджали ворожі танки, було чутно постріли. Дитина опинилася в київській лікарні без жодних особистих речей. Дівчинка має складну сімейну ситуацію. У неї немає мами, опікуном є батько. Дівчинка хоче відновити навчальний процес у початковій школі.

Сьогодні історії українських дітей наповнені болем і страхом. Але в той самий час діти мають бажання і сили жити, хочуть навчатися. Ми дорослі зобов’язані зробити все можливе, аби підтримати наших дітей, допомогти їм набути впевненість, зробити їхнє дитинство щасливим. Тож продовжуємо організовувати уроки в будь-яких зручних форматах:як онлайн, так і в класах чи відділеннях лікарень. 

Працюймо заради перемоги та щасливого майбутнього наших дітей! Дякуємо вам, що робити те, що найкраще вмієте!