A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Шістдесят три керівники закладів професійної освіти візьмуть участь у програмі щодо покращення управлінських навичок

Опубліковано 22 квітня 2021 року о 15:11


Шістдесят три керівники закладів професійної освіти та 6 експертів пілотних регіонів у межах Програми EU4Skills стануть учасниками фінського проєкту «Дій як інноватор». Він містить управлінські курси для директорів та їх заступників, відповідні матеріали для підвищення кваліфікації, а також включає реалізацію власного інноваційного проєкту. Навчання розпочнеться вже у вересні 2021 року. 

«Наразі Міністерство здійснює модернізацію системи професійної освіти на національному рівні. Одним із пріоритетних завдань для нас є створення ефективної системи управління та фінансування закладів. Ми можемо всебічно продумати кожен етап реформи, напрацювати відповідні нормативні акти, але нам точно не обійтися без інвестицій у фахівців, які працюють у сфері. Саме тому ми маємо подбати про підвищення кваліфікації представників закладів профосвіти, гідні умови їхньої праці», – зазначила генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік.

Навчальна програма буде зосереджена на розвитку управлінських та лідерських компетенцій: налагодженні співпраці з місцевими та регіональними стейкхолдерами, підтримці мотивації педагогів та учнів тощо. Документ допоможе керівникам здобути нові навички та знання, які сприятимуть розвитку закладу. 

«Підтримка Програми EU4Skills охоплює всі сфери впровадження реформи профосвіти. У сфері навчання проєкт пропонує широкий спектр освітніх можливостей. Навчання керівників закладів  є одним із наших найважливіших завдань, оскільки нові компетенції допоможуть їм перетворити профтехи на сучасні заклади освіти, випускники яких затребувані на ринку праці», – зазначив директор програми EU4Skills Єнс Адам. 

Онлайн-заняття, менторство від фахівців-практиків та окремі курси для самонавчання – це базові елементи програми для керівників. Важливо, що навчання також базується на аналізі потреб самих директорів, тобто програма буде наповнена відповідно до індивідуальних запитів учасників.

Під час семінарів також розкажуть про досвід реформування професійної освіти у Фінляндії. Програма також включає віртуальний навчальний візит до цієї країни. 

«Фінська профтехосвіта пройшла серйозну реформу у 2018 році. Її основою було створення потужної системи профтехосвіти, що базується на компетентнісному підході та може запропонувати гнучкі модульні варіанти навчання для потенційних студентів на всіх етапах їхнього кар’єрного шляху. Фінська профтехосвіта зосереджується на можливостях для працевлаштування, навичках підприємництва та забезпечення можливостей навчання впродовж життя. Керівники відіграють ключову роль у забезпеченні того, щоб їхні заклади пропонували відповідні, сучасні програми, що мають позитивний вплив на весь регіон», – зазначив керівник групи з підготовки керівників закладів профтехосвіти Сампо Суйко.

Нагадаємо, що серед закладів професійної освіти швейного профілю, які брали участь у конкурсі «Прорив легкої промисловості України», визначили призерів.