A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет зустрівся з учителями початкових класів, які успішно склали сертифікацію у 2022 році

Опубліковано 16 грудня 2022 року о 10:25


Учора, 15 грудня 2022 року, в МОН відбулася зустріч Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета та голови Державної служби якості освіти України Руслана Гурака, в.о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерія Бойка із сертифікованими вчителями початкових класів.

Під час заходу Міністр наголосив, що попри введення воєнного стану в Україні, процес сертифікації у 2022 році не припинився, а кількість учасників навіть зросла, якщо порівнювати з попередніми роками.

«Це вкотре доводить, що українські вчителі не лише навчають, а й удосконалюють та підтверджують свою майстерність. Сертифікація є ефективною світовою практикою оцінювання професійної діяльності вчителя», – зазначив Сергій Шкарлет. 

За словами голови Державної служби якості освіти України Руслана Гурака, сертифікація ефективна світова практика оцінювання професійної діяльності вчителя. 

«В Україні стартувала 2019 року, щоб виявляти й заохочувати вчителів з високим рівнем педагогічної майстерності. Сьогодні маємо 3 098 високомотивованих учителів початкових класів із чинним сертифікатом, що дає їм право на 20% надбавку до ставки заробітної плати і безпосередню участь у ключових процедурах зовнішнього забезпечення якості освіти», зазначив Руслан Гурак.

У сертифікації-2022 узяли участь учителі з усіх регіонів України, зокрема із прифронтових та деокупованих територій.

У 2022 році за результатами незалежного оцінювання, самооцінювання та вивчення практичного досвіду 1 171 учитель початкових класів успішно склав сертифікацію.

В. о. директора Українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко наголосив на важливій ролі незалежного тестування як складової механізму сертифікації. 

За його словами, сертифікація є не тільки механізмом втілення в життя одного з положень ЗУ «Про освіту», а й важливим інструментом мотивації і виявлення вчителів, які володіють методиками і підготовлені до реалізації Концепції «Нової української школи». З іншого боку, сертифікація – це не тільки бонуси, а й відповідальність, тому що вчителі, які її успішно проходять, мають ділитися досвідом з колегами.

У 2023 році Міністерство планує запровадити сертифікацію на інші категорії педагогічних працівників (учителів базової середньої освіти – мовно-літературної, математичної освітніх галузей, керівників закладів освіти). Зокрема, на 2023 рік заплановано квоти:

  • вчителі початкових класів – 2 тис. осіб;
  • вчителі української мови та літератури – 500 осіб;
  • вчителі математики – 500 осіб.

Довідково

Відповідно до положень законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» сертифіковані вчителі мають право на:

  • зарахування сертифікації як проходження чергової або позачергової атестації педагогічним працівником із присвоєнням відповідної кваліфікаційної категорії та/чи педагогічного звання;
  • доплату у розмірі 20% до ставки заробітної плати.

У разі суперечності норм підзаконного акта нормам закону варто застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.

Нагадаємо, презентовано інформаційно-аналітичну систему «EvaluEd».