A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет взяв участь у сесії Загальних зборів Національної академії наук України

Опубліковано 16 червня 2022 року о 20:15


15 червня 2022 року Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет разом із заступником Олексієм Шкуратовим взяли участь у сесії Загальних зборів Національної академії наук України, присвяченій підсумкам діяльності НАН України у 2021 році – першому півріччі 2022 року та основним завданням наступного періоду.

До сесії долучились академіки, члени-кореспонденти та делеговані представники наукових колективів установ НАН України.

Сергій Шкарлет урочисто оголосив учасникам вітання від Президента України Володимира Зеленського. Президент НАН Анатолій Загородній висловив подяку за увагу до науки, сесії Загальних зборів, добрі побажання, високу оцінку та побажав Президенту України успіхів на благо країни, після чого виступив із доповіддю про діяльність НАН. Академик представив результати фундаментальних досліджень світового рівня, інноваційних прикладних досліджень минулого року та хід реалізації заходів щодо реформування.

Під час сесії Анатолій Загородній поінформував про виклики, що постали перед науковою спільнотою в умовах повномасштабної агресії рф проти України, втрати, яких зазнала Академія, а також виокремив найголовніші завдання на наступний період.

По завершенню обговорення учасники одноголосно ухвалили звіт про діяльність Академії та прийняли відповідну постанову.

Одним із важливих питань стало виключення зі складу НАН України членів, які підтримкою збройної агресії рф заплямували власну репутацію чи стали на шлях співробітництва з державою-агресором. За результатами таємного голосування було прийнято рішення щодо виключення зі складу Академії 7 українських і 13 іноземних членів.

Також під час заходу відбулося щорічне нагородження найвищою відзнакою Національної академії наук України – Золотою медаллю імені В. І. Вернадського. За результатами конкурсу 2021 року ці відзнаки присуджено академіку Віталію Походенку (за видатні досягнення в галузі фізичної хімії вільних радикалів, електропровідних полімерів і наносистем) та іноземному члену НАН України, професору Матсу Ларссону (за видатні досягнення в галузі хімічної фізики й молекулярної спектроскопії).

Крім того, у приміщенні великого конференц-залу НАН відкрили скульптуру, що присвячена Борису Патону, багаторічному президенту Академії.

Нагадаємо, Сергій Шкарлет взяв участь у конференції «Криза в Україні: реакція європейських секторів вищої освіти та наукових досліджень».