A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет відкрив виставку "Прискорюй науку"

Опубліковано 08 листопада 2021 року о 16:07


Сьогодні, 8 листопада 2021 року, Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет відкрив виставку «Прискорюй науку» як  частину тимчасової експозиції Музею науки Малої академії наук України на честь 5-річчя співпраці України з Європейською організацією ядерних досліджень (CERN).

«CERN – міжнародний дослідницький центр поблизу Женеви, де фізики та інженери досліджують фундаментальну структуру Всесвіту. Головною сферою дослідження ЦЕРН є фізика елементарних частинок – вивчення фундаментальних складових матерії та сил, що діють між ними.Насамперед оглянув виставку, доповнену інтерактивним тунелем Великого адронного колайдера. Тут можна самостійно зіткнути частинки та побачити вибух.Також мав змогу ознайомитися з міні-виставкою «ЦЕРН у зображеннях», яка демонструє шлях Центру до успіху», – зазначив Сергій Шкарлет.

Виставка «Прискорюй науку» має вигляд шляху відкриттів, на якому відвідувачі дізнаються про фізику елементарних частинок, її фундаментальні питання та цілі, а також інструменти, які використовуються для її дослідження. Виставка складається з трьох взаємопов’язаних зон, кожна з яких занурює відвідувача у світ таємниць і невідомості.

Пройшовши через вхідний тунель, відвідувачі потрапляють у першу зону, де спеціальний фільм та інформаційні стенди розповідають про історію Всесвіту. Друга зона розкриває світ елементарних частинок, а в останній відвідувачі стикаються віч-на-віч з тими науковими інструментами, якими є машина LHC (Великий адронний колайдер) і експерименти. Біля виходу відвідувачі повертаються до реальності повсякденного життя, дізнаючись, як фундаментальна фізика служила і продовжує служити технологічним досягненням, від яких залежить людство. 

Виставка, що займає понад 200 квадратних метрів, була розроблена для подорожей країнами, що є членами ЦЕРН. З моменту відкриття вона об’їздила багато країн у Європі та за її межами, а також відвідала Туреччину та Індію. ЇЇ модульна конструкція може адаптуватися до різних місць, оскільки три капсули можуть бути розміщені в різних конфігураціях. 

Нагадаємо, Україна першою у світі отримала від США ліцензію на проведення національної Олімпіади Геніїв.