A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет розповів про здобутки фахової передвищої, вищої освіти та науки за 2021 рік

Опубліковано 28 грудня 2021 року о 10:24


Упровадження дуальної освіти, популяризація навчання в Україні для іноземців, започаткування стипендій, премій і грантів Президента Володимира Зеленського, створення Президентського університету – про ці та інші здобутки року йшлося під час онлайн-брифінгу Міністра Сергія Шкарлета, який відбувся 17 грудня 2021 року.

«Територія України – потужний освітньо-науковий хаб. Протягом року Міністерством було ініційовано зміни у вищій освіті, націлені на підвищення обізнаності освітян щодо здійснення інноваційної діяльності та можливостей залучення інвестицій. Пріоритетом наступного року стане розробка нормативної бази, яка сприятиме здобуттю освіти дорослими та навчанню студентів за дуальною формою», – зазначив Міністр.

Сергій Шкарлет підкреслив, що у 2021 році затверджено понад 60 нових стандартів освітніх ступенів бакалавр, магістр, фаховий молодший бакалавр і стандарт освітньо-наукового ступеня доктор філософії.

Серед вагомих здобутків Міністр відзначив успішне проведення таких пілотних проєктів:

  • підготовка фахівців за дуальною формою здобуття освіти в закладах фахової передвищої та вищої освіти;
  • проведення єдиного державного кваліфікаційного іспиту.

Вступна кампанія у 2021 році продемонструвала позитивний результат, про що свідчить збільшення держзамовлення на галузі технічного та освітнього профілю.

«До 2025 року затверджено план заходів щодо популяризації можливостей здобуття вищої освіти в Україні для іноземних студентів, а також Концепцію державної програми відновлення та розбудови мережі гуртожитків», – підкреслив Сергій Шкарлет.

Однією з головних подій року стала презентація концепції сучасного інноваційного освітнього та наукового центру – Президентського університету. 

«Володимир Зеленський взяв за основу розвитку наймогутнішу зброю, яка здатна змінити світ – освіту. Президентський університет стане стратегічною візією того, що ми маємо закладати в сучасну вищу освіту, науку, інновації та розвиток суспільства», – зауважив Сергій Шкарлет. 

Міністр також повідомив, що вже розроблено ескізний проєкт університету, проведено інженерно-вишукувальні роботи, підготовлено відповідний законопроєкт, проведено публічні заходи щодо залучення українських викладачів і науковців, організовано перший раунд перемовин з іноземними донорами, проведено тендери на підготовчі роботи, розроблено освітньо-наукові програми, а також підготовлено концепцію науково-технологічного парку та закладено 500 млн грн у бюджет 2022 року.

Сергій Шкарлет відзначив значні досягнення у науковій галузі: цьогоріч МОН уклало понад 15 міжнародних угод про співпрацю. На 23-му Саміті Україна – Європейський Союз було офіційно підписано Угоду між Україною і Європейським Союзом та Європейським співтовариством з атомної енергії. Україна долучилася до програм «Горизонт Європа» та «Євратом», що стало важливим кроком у напрямі інтеграції до Європейського дослідницького простору.

Указом Президента Володимира Зеленського започатковано Міжнародний конкурс наукових, науково-технічних розробок та інноваційних проектів «МІСТ ПАТОНА. PATON BRIDGE». Програма не лише сприятиме посиленню міжнародного співробітництва та підвищенню інвестиційної привабливості України, але й забезпечить талановитим науковцям можливості для самореалізації.

«Ми формуємо якісне, доступне та безпечне освітнє середовище, створюємо рівні умови для здобуття освіти впродовж життя, працюємо над цифровізацією освіти та науки, стимулюємо розвиток науки й інновацій для становлення економіки держави, розвиваємо навички людини майбутнього та формуємо освічену щасливу особистість», – підсумував Сергій Шкарлет.

Нагадаємо, опубліковано рейтинг кращих університетів країн Європи та Середньої Азії, що розвиваються, на 2022 рік: серед них 41 університет України.