A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет: «Одним із важливих рішень у 2021 році стало збільшення посадових окладів освітян»

Опубліковано 19 серпня 2021 року о 17:35


Зміцнення соціального статусу вчителя, збільшення посадових окладів освітян та всебічна підтримка педагогічних працівників. Про ці та інші питання йшлося на Всеукраїнському серпневому форумі «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху», що відбувся сьогодні, 19 серпня, у м. Києві.

Під час Форуму Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет наголосив на важливості підтримки вчительської спільноти. «Учитель – це людина, на якій тримається реформа освіти. Еліту має формувати еліта. Без неї чи нього будь-які зміни із забезпечення якості освіти будуть неможливими, тому одна з головних ідей сьогодення – умотивований учитель. Це означає, що наша мета – сприяти його професійному та особистому зростанню, а також підвищувати його соціальний статус», – зазначив він. 

Одним із важливих рішень у 2021 році стало збільшення посадових окладів освітян на 20% з 1 січня та ще на 8,4% з 1 грудня 2021 року. А для додаткового фінансового вмотивування вчителів запроваджено їх сертифікацію. Це добровільна перевірка, успішне проходження якої надає вчителям 20% надбавки до посадового окладу. 

Цьогоріч до освітянської спільноти приєднається близько 3 тис. молодих вчителів, які розпочнуть свою роботу у 2021/2022 навчальному році. 

Покращення освіти та забезпечення її якості є першочерговими завданнями Міністерства освіти і науки. Разом із партнерами та місцевими органами управління освітою МОН продовжує роботу в цьому напрямі: створює нові платформи, забезпечує покриття інтернетом, знаходить можливості оновлення технічного забезпечення. 

У грудні минулого року спільно з Міністерством цифрової трансформації та ГС «Освіторія» презентовано національну електронну платформу «Всеукраїнська школа онлайн», яка функціонує як додаток для змішаного та дистанційного навчання учнів 5-11 класів. Наразі платформою, на яку завантажено 1800 еталонних уроків, послуговуються близько 190 тис. користувачів.

Також у червні цього року в Харкові Міністерство освіти і науки України презентувало модель Національного освітнього технопарку – добровільне об’єднання менеджерів освіти, територіальних громад, науковців, педагогічних колективів, батьків здобувачів освіти, громадських організацій, роботодавців і бізнесу, яке забезпечить розбудову якості освіти належну синергію «СІМ НОТ»: Синергія, Інтеграція, Менеджмент, Національний Освітній Технопарк. У цей технопарк планується закласти інноваційні проєкти.

Упродовж дня учасники Всеукраїнського серпневого форуму «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху» розглянули ключові питання розвитку освіти і науки. Загалом було представлено 15 локацій з різних областей України:

  1. «Безпечна школа – безпечна країна»;
  2. «Професійне становлення молодого вчителя: виклики сучасності й потреби майбутнього»; 
  3. «Локація Громадської організації  «Батьки  SOS». Секція для батьків «Путівник школою»;
  4. «Освіта національних меншин: виклики та можливості»;
  5. «Школа для всіх, освіта – для мене»;
  6. «Опорна школа – простір особистого зростання»; 
  7. «Результати реформи професійної освіти за рік: реалізація планів, нові підходи до професійної орієнтації та фінансування»;     
  8. «Реформа шкільного харчування: рівні відповідальності»; 
  9. «Нова українська школа: інноваційні виміри викладання, навчання та виховання»; 
  10. «Дошкільна освіта для майбутнього: досягнення і перспективи»;         
  11. «Стратегічна сесія з розвитку позашкільної освіти»; 
  12. «Цифрова трансформація шкільної освіти: від проблематики до рішень»; 
  13. «Інтелектуальна еліта нації»; 
  14. «Реформа освіти в умовах децентралізації. Якісна освіта для кожного»;
  15. «Здорова нація – здорова Україна».

Онлайн-трансляцію форуму можна переглянути на Youtube-каналі та Facebook-сторінці Міністерства освіти і науки України.

Нагадаємо, під час відкриття Всеукраїнського серпневого форуму «Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху» Міністр Сергій Шкарлет визначив основну місію освіти та ключові досягнення протягом 30 років.