A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет: Один із пріоритетних напрямів держави з початку російської агресії проти України – збереження життя і здоров’я дітей з ТОТ та забезпечення їхнього права на освіту

Опубліковано 26 лютого 2021 року о 11:33


26 лютого в Україні встановлено День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет долучився до телемарафону на телеканалі «ДОМ» і розповів про основні кроки МОН для забезпечення освітою дітей з тимчасово окупованих територій.

«Одним із пріоритетних напрямів держави з початку російської агресії проти України є збереження життя і здоров’я дітей, які проживали або проживають на тимчасово окупованій території України, та забезпечення їхнього права на освіту», – зазначив Сергій Шкарлет.

Загалом для організації освітнього процесу для дітей, які проживають на ТОТ або виїхали з неї, здійснено:

  • спрощення процедури їх зарахування до закладів загальної середньої освіти, зокрема шляхом подання документів засобами електронного зв’язку;
  • забезпечення можливості для випускників шкіл з тимчасово окупованих територій завершити навчання на підконтрольній території та отримати документ про освіту державного зразка;
  • забезпечення можливості протягом одного року пройти атестацію за курси базової та профільної середньої освіти;
  • створення умов для самостійного навчання (відповідно до Державного стандарту) за допомогою платформи для дистанційного та змішаного навчання учнів 5-11 класів «Всеукраїнська школа онлайн».

З початку роботи освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» вдвічі збільшилася кількість вступників з тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу до українських закладів вищої освіти. Якщо у 2016 році було зараховано 1008 студентів, то у 2020 році – 2026.

Вперше з урахуванням карантинних обмежень запроваджено отримання запрошень на участь у вступних випробуваннях через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» особами, які звертались до центрів, у тому числі електронною поштою або іншими каналами зв’язку, визначеними центрами. Запрошення дозволяли вступникам не проходити двотижневу ізоляцію при перетині КПВВ.

«У межах реалізації ініціативи Президента України Володимира Зеленського щодо сприяння молоді з тимчасово окупованих територій України при вступі до ЗВО Міністерство освіти і науки запровадило пілотний проєкт безоплатних підготовчих курсів для дітей з ТОТ. Ми прагнемо залучити якомога більше дітей, які завершили навчання в школах на тимчасово окупованій території після квітня 2014 року, до здобуття освіти в Україні», – зазначив Сергій Шкарлет.