A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет обговорив питання розвитку взаємовідносин між Україною та Таджикистаном у галузі освіти і науки з випускниками українських ЗВО

Опубліковано 30 березня 2021 року о 16:29


Під час робочого візиту Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета на чолі делегації освітян і науковців до Республіки Таджикистан відбулася зустріч із випускниками українських закладів вищої освіти, які зараз очолюють різні органи влади у Республіці Таджикистан. З-поміж них, зокрема, начальник Інституту підвищення кваліфікації Митної служби при Уряді Республіки Таджикистан Йор Амірійон, заступник директора Агентства цивільної авіації при Уряді Республіки Таджикистан Азіз Набізода, начальник управління міжнародних відносин Міністерства освіти і науки Республіки Таджикистан Ілхом Камолзода та інші. 

Під час зустрічі обговорено питання двосторонніх взаємовідносин між Україною та Республікою Таджикистан у галузі освіти і науки. Наразі вони врегульовані такими міжнародними договорами:

  • Угода між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти Республіки Таджикистан в галузі освіти;
  • Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Таджикистан про науково-технічне співробітництво.

Міжвідомча угода передбачає проведення спільних наукових досліджень, а також обмін студентами та викладачами, сприяння розвитку співпраці між закладами вищої освіти сторін згідно з прямими договорами, надання державних стипендій для здобуття вищої освіти громадянами України і Республіки Таджикистан в закладах вищої освіти держав.

Сергій Шкарлет повідомив, що з метою оновлення нормативно-правової бази та конкретизації домовленостей щодо взаємного надання державних стипендій було розроблено проєкт Протоколу між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти і науки Республіки Таджикистан про академічні обміни у сфері вищої освіти. Наразі тривають узгоджувальні процедури щодо тексту документа.

Окрім того, Міністр Сергій Шкарлет вручив відомчі відзнаки представникам Республіки Таджикистан, які роблять суттєвий внесок в активізацію міждержавного партнерства в освітній сфері, популяризацію української освіти на теренах Республіки Таджикистан.

Нагадаємо, Сергій Шкарлет поінформував про ґрунтовні документи, що стосуються розвитку вищої освіти України, які були доопрацьовані протягом трьох місяців та готуються до прийняття.