A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет: МОН створює умови для активізації діяльності наукових парків

Опубліковано 27 квітня 2021 року о 16:54


Сьогодні, 27 квітня 2021 року, на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради України в першому читанні прийнято за основу проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків» (реєстр. №4236).

«МОН розробило зазначений законопроєкт з метою створення умов для поєднання потенціалу інноваційно активних підприємств, наукових установ та закладів вищої освіти для інтенсифікації виробництва конкурентоздатної інноваційної та високотехнологічної продукції. Відповідні зміни дозволять науковим паркам ефективно здійснювати дослідження, комерціалізовувати науково-технічні розробки та мати реальні результати діяльності», – прокоментував Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Прийняття змін у законодавстві сприятиме вирішенню таких проблем як:

  • ускладнений бюрократичними заходами процес створення наукових парків – далі НП (нечітко визначено правовий статус та організаційно-правову форму НП; складний та довготривалий процес створення НП; обмеження на внески до статутного капіталу НП; не конкретизовано участь НП у процесі комерціалізації результатів наукових досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок; складність взаємодії між закладом вищої освіти/науковою установою та НП; не визначено чіткий механізм виконання проєктів НП; обмеженість джерел фінансування НП);
  • заборона для закладів вищої освіти та наукових установ бути засновниками декількох наукових парків;
  • відсутність власної інфраструктури та, як наслідок, необхідність використання значного обсягу коштів НП на оренду приміщення та обладнання.

Законопроєктом пропонується надати закладам вищої освіти та науковим установам:

  • право створювати наукові парки без погодження із МОН, а також самостійно визначати напрями своєї діяльності;
  • право бути засновниками декількох наукових парків;
  • можливість надавати в оренду приміщення для розміщення наукових парків на пільгових умовах (1 грн орендної плати за 1 метр квадратний орендованої площі).

Законопроєкт розроблено на виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. №471 та Державної програми стимулювання економіки для подолання негативних наслідків, спричинених обмежувальними заходами щодо запобігання виникненню і поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на 2020-2022 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 27 травня 2020 р. №534.

Довідково.

Наразі в Україні зареєстровано 36 наукових парків, засновниками яких є бюджетні установи (заклади вищої освіти, наукові установи та державні підприємства). Питома вага внесків бюджетних установ до статутного капіталу наукових парків становить від 2% («Науковий парк «Кардіо плюс») до 99% (Науковий парк «Наукоград – Харків»).

Активно функціонує 28 наукових парків.

Основні функції наукових парків:

  • створення нових видів інноваційних продуктів, здійснення заходів щодо їх комерціалізації, організація та забезпечення виробництва наукоємної, конкурентоспроможної на внутрішніх і зовнішніх ринках інноваційної продукції;
  • інформаційно-методичне, правове та консалтингове забезпечення засновників і партнерів наукового парку, надання їм патентно-ліцензійної допомоги;
  • залучення студентів, випускників, аспірантів, науковців та працівників закладів вищої освіти та/або наукових установ до розроблення і виконання проєктів наукового парку.

Основні послуги, що надаються науковими парками: проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських (технологічних) робіт; фінансово-економічний супровід реалізації інвестиційних (інноваційних) проєктів;  послуги з фахової комунікації таі гармонізації термінологій; розробка і реалізація комплексу маркетингових стратегій.

Нагадаємо, у регіонах України створюватиметься мережа інтерактивно-освітніх центрів науки.