A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет: Країни Балтії суворо засуджують інтервенцію РФ та готові до всебічної підтримки України, зокрема у сфері освіти і науки

Опубліковано 28 лютого 2022 року о 20:35


Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет провів онлайн-зустріч із Міністром освіти, науки і спорту Литви Юргітою Шюгждінієне, Міністром освіти і науки Латвії Анітою Муйжнієце та Міністром освіти і науки Естонії Лійною Керсною. Зустріч відбулась сьогодні, 28 лютого 2022 року.

Під час зустрічі йшлося про поточну ситуацію в Україні, яка потерпає від брутальної, відкритої та широкомасштабної агресії Російської Федерації. Було наголошено, що сьогодні Україна потерпає від брутальної, відкритої та широкомасштабної агресії Російської Федерації. Війська агресора атакують українські міста, здійснюють обстріли цивільного населення, житлових будинків, дитячих садків, шкіл, університетів.

"Міністри країн Балтії суворо засуджують інтервенцію Росії, яка чинить нищівний вплив на дітей, молодь та країну загалом. Звернувся до міністрів з проханнями невідкладно припинити будь-які відносини з Російською Федерацією у галузі освіти і науки. А також офіційно у своїх виступах і заявах засудити дії Російської Федерації та висловити підтримку Україні", – зазначив Сергій Шкарлет.

У зв’язку з небаченим проявом агресії Міністр звернувся до колег з проханням офіційно у своїх виступах і заявах засудити дії Російської Федерації та висловити підтримку Україні.

А також, невідкладно:

  • запровадити жорсткі обмеження для освітньої та наукової діяльності установ та організацій країни-агресора;
  • заборонити доступ наукових установ та закладів освіти Російської Федерації, їх працівників і здобувачів освіти країни-агресора до міжнародних джерел фінансування, програм мобільності, будь-яких форм співпраці в сфері освіти і науки;
  • припинити реалізацію спільних освітніх, наукових, дослідницьких програм і проєктів;
  • припинити інвестиційну та грантову підтримку для реалізації освітніх і наукових проєктів за участі представників країни-агресора;
  • переглянути політику співпраці з Міністерством науки та вищої освіти Російської Федерації, Міністерством освіти Російської Федерації та профільними державними органами країн, які підтримали збройну агресію проти України.

У свою чергу міністри країн Балтії запевнили у беззаперечній підтримці України. Найближчим часом на тристоронньому рівні буде обговорено питання скасування співпраці, зокрема фінансування будь-яких проєктів у сфері освіти і науки з Російською Федерацією.

"Країни Балтії готові надавати всебічну підтримку нашій країні. Зокрема, колеги запевнили в тому, що діти з України зможуть отримати безкоштовну дошкільну та загальну середню освіту у разі евакуації, також країни готові надавати всіляку підтримку студентам та вченим, створювати безкоштовні програми навчання та забезпечувати стипендіями студентів", – наголосив Сергій Шкарлет.

Водночас Міністр освіти Естонської Республіки повідомила про вже ухвалене Урядом рішення щодо розірвання зв’язків з Республікою Білорусь та Російською Федерацією у сфері освіти, науки, культури та спорту.

Міністерство освіти і науки України високо цінує підтримку Литовської, Латвійської та Естонської Республік у запровадженні освітніх та наукових реформ та відкрите для реалізації амбітних конструктивних проєктів.

"Беззаперечно вірю, що з перемогою України окупантів освітньо-наукове співробітництво між нашими країнами ще більш посилиться для нових перспектив та досягнення найкращих взаємовигідних результатів. Щиро дякую колегам-міністрам за зустріч і точно знаю, що з такою підтримкою наших міжнародних друзів ми – непереможні", – зазначив Сергій Шкарлет.

Нагадуємо, МОН категорично забороняє керівникам органів управління освітою та/або керівникам закладів освіти примушувати педагогічних та інших працівників до написання заяв про відпустку без збереження заробітної плати.