A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет: «Головне – здоров’я дітей і батьків»

Опубліковано 15 вересня 2020 року о 08:33

Наше міністерство і я, а також Президент і Прем’єр-міністр наполягають, щоб освіта була в традиційному очному форматі. Ніхто дистанційне навчання не розцінює як 100% альтернативу. Лише як додаток, форму певного змішаного навчання, як інструмент набуття додаткових знань з інформаційного простору, аби підсилити свої навички й здібності. Про це в інтерв’ю для Mind.ua розповів т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«МОН, як і пересічні українці, сприймає ситуацію з деякою тривогою: «стрибки» з червоної до помаранчевої, жовтої чи зеленої зон можуть вносити певний дискомфорт в освітній процес. Та головне – здоров’я дітей і батьків. На жаль, на 1 вересня в Україні 19 «червоних» зон. Але сподіваюся, що, коли українці сумлінно виконуватимуть карантинні вимоги, буде менше таких зон»,  зазначив Сергій Шкарлет.

За його словами, дистанційне навчання першокласників – нонсенс. «Звичайно, діти мають піти до школи, відчути її «дух», соціалізацію. Але як навчати дистанційно першокласників – це питання педагогічної майстерності вчителів. Згадаємо перше весняне півріччя і те, як працювали в тих умовах викладачі: спочатку було певне неприйняття дистанційного формату, ступор. Та життя не стоїть на місці, і я вдячний нашим педагогам і педпрацівникам за те, що вони адаптувалися. Для цього є різні засоби зв’язку, численні електронні освітні платформи», сказав т.в.о. Міністра.

Окрім того, Сергій Шкарлет висловив сподівання, що до жовтня 2020 року буде розроблено Національну електронну освітню платформу на Open edX, яку наразі МОН активно створює з Міністерством цифрової трансформації.

«У нас є напрацювання щодо наповнення її освітнім контентом: телевізійні уроки, інформаційні матеріали, завантаженні підручники й навчальні посібники. Є засоби звичайного зв’язку, електронна пошта. Також це можуть бути заняття за індивідуальною системою, сімейною, патронатною системою освіти. Тобто на сьогодні є рекомендації щодо розробки навчального процесу», повідомив т.в.о Міністра освіти і науки.

Нагадаємо, МОН розробило рекомендації для пілотних 4-х класів.