A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Сергій Шкарлет: Естонські університети готові надавати підтримку українським студентам

Опубліковано 04 березня 2022 року о 16:16


Естонські університети готові надавати підтримку українським студентам, про це повідомив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Університети Естонії призупинили співпрацю з російськими, білоруськими закладами вищої освіти та науковими установами.

«Представники закладів освіти країни вважають неприпустимою агресію Російської Федерації в Україні та засуджують військовий напад на вільну, незалежну, демократичну та суверенну державу», – зазначив Сергій Шкарлет.

Зокрема, Тартуський університет активно займається психологічною підтримкою українських співробітників і студентів, а також створив спеціальний стипендіальний фонд для збору коштів на навчання студентів. 

Серед інших заходів університет планує дозволити українським студентам навчатися в університеті без оплати за навчання та надавати можливість подання заявки на фінансову підтримку. Огляд того, що планується й що вже прийнято:

  • університет планує дозволити українським студентам навчатися без оплати навчання на весняний семестр;
  • університет попросить Міністерство освіти і науки переглянути вимоги до допомоги українським студентам за потребами. Сенат створить можливість для українських студентів подати заяву на отримання допомоги за потребами у 2022 році;
  • університет створив стипендіальний фонд для збору та направлення пожертв на підтримку навчання українських студентів у Тартуському університеті. Запрошуємо всю університетську родину зробити пожертви до стипендіального фонду Тартуського університету для українських студентів і поділитися інформацією про фонд. Українські студенти можуть подати заявку на отримання стипендії до 15 березня 2022 року;
  • університети Естонії вирішили припинити співпрацю з російськими та білоруськими університетами. Рішення стосується інституційної співпраці між університетами. Управління міжнародного співробітництва та протоколу збиратиме інформацію про поточні проекти співпраці та організує інформування університетів-партнерів. 

Для українських членів університетської родини першим пунктом зв’язку в надзвичайній ситуації є керівник відділу міжнародного співробітництва Крісті Керге (+372 529 7677). Будь ласка, надсилайте письмові запити на адресу [email protected].

Люди, які прибувають з України, можуть звернутися до Тартуського центру привітання за допомогою в адміністративних формальностях.

Сайт міста Тарту містить інформацію про можливості пожертв, а також практичні рекомендації для людей, які прибувають з України.

Окрім цього, вже працює сайт, де постійно оновлюється інформація для членів університету під час військового нападу на Україну. 

Студенти Талліннського університету наразі формують групу волонтерів для збору благодійних внесків на гуманітарну допомогу українським студентам, а університет надає можливості навчання за різними програмами. 

Нагадаємо, Україна почала отримувати підтримку від країн Європейського простору вищої освіти.