A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Роз’яснення департаменту економіки та фінансування щодо відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців

Опубліковано 10 вересня 2019 року о 14:35

«Відповідно до пункту 9 Порядку відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки фахівців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 року № 658 (далі – Порядок), та зважаючи на запити закладів освіти, студентів та їх батьків, інформуємо.

1. Відповідно до листа Міністерства фінансів України від 5 травня 2017 року № 07010-07-10/12304, кошти, що відшкодовуються згідно з Порядком, зараховуються на код класифікації доходів бюджету 24060300 «Інші надходження».

2. Відповідно до Порядку, визначення вартості відшкодування здійснюється на підставі інформації про виконання паспорта бюджетної програми за попередній календарний рік (попередні календарні роки). Оскільки зазначена інформація за 2019 рік станом на 1 вересня 2019 року відсутня, відшкодування за ІІ семестр 2018/2019 навчального року для студентів, які були відраховані з закладів вищої освіти, що належать до сфери управління МОН, доцільно здійснювати на підставі паспорта бюджетної програми на 2019 рік за бюджетною програмою 2201160 «Підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ – IV рівня акредитації та забезпечення діяльності їх баз практики».

3. За встановленою процедурою відрахування студента здійснюється після затвердження керівником відповідного закладу вищої освіти наказу про його відрахування з наступним внесенням змін до ЄДЕБО. Зазначене потребує часу, виконання певних дій організаційного характеру, а іноді, залучення інших установ та організацій (наприклад, отримання погодження служби у справах неповнолітніх).
У такому випадку, у разі, якщо студент написав заяву про відрахування до початку навчального року і не приступив до навчальних занять, на нього не розповсюджується дія Порядку, незалежно від дати затвердження вищим навчальним закладом наказу про відрахування такого студента. Відповідальність за своєчасне та коректне внесення змін до ЄДЕБО покладається на керівництво вищого навчального закладу.

4. З 31 січня 2017 року набрало чинності положення Порядку щодо обов’язковості відшкодування коштів навіть у тому разі, якщо здобувач вищої освіти вибув з вищого навчального закладу за попереднім місцем навчання до початку семестрового контролю. У такому випадку особа повинна відшкодувати у повному обсязі вартість 30 кредитів трансферно-накопичувальної системи незалежно від фактичної тривалості навчання протягом останнього навчального семестру. Таким чином, відповідно до Порядку, якщо студентів відраховано посеред навчального семестру, наприклад, з 1 березня або 15 червня, він відшкодовує кошти за ІІ семестр відповідного навчального року у повному обсязі.
Зазначене положення Порядку не застосовується до осіб, які були відраховані до початку набрання чинності цією нормою, тобто до 31 січня 2017 року.

5. Звертаємо увагу, що 9 серпня 2019 року набрав чинності Закон України «Про фахову передвищу освіту», який не передбачає відшкодування коштів державного або місцевого бюджету, витрачених на оплату послуг з підготовки здобувачів фахової передвищої освіти.

Крім того, враховуючи, що безкоштовне здобуття повної загальної середньої освіти є конституційною гарантією, особи, які була зараховані до державних (комунальних) закладів для здобуття освітнього рівня молодшого спеціаліста за державним (регіональним) замовленням на основі базової середньої освіти, не відшкодовують кошти державного (місцевого) бюджету за перші два роки навчання (за період здобуття повної загальної середньої освіти).

6. З метою дотримання прав осіб на здобуття вищої освіти, запобігання виникненню конфліктних ситуацій та враховуючи, що частина перша статті 4 Закону України «Про вищу освіту» не містить переліку категорій осіб, на які не розповсюджується дія Порядку, просимо керівників вищих навчальних закладів забезпечити завчасне інформування вступників, студентів, їх батьків щодо застосування Порядку».