A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Розблоковано процес забезпечення підручниками шкіл, які переходять на навчання українською мовою, – Сергій Шкарлет про рішення Уряду

Опубліковано 13 жовтня 2020 року о 20:00


Сьогодні, 13 жовтня 2020 року, Уряд на позачерговому засіданні прийняв зміни до Порядку забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників. Відповідні зміни встановлюють правові механізми, необхідні для забезпечення підручниками українською мовою закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО), які переходять з навчання російською  на навчання українською мовою. 

Про це під час брифінгу повідомив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет. 

Зокрема, постановою вносяться зміни в частині: 

  • забезпечення підручниками здобувачів освіти під час переходу ЗЗСО з навчання російською на навчання українською мовою;
  • встановлення на законодавчому рівні таких способів забезпечення здобувачів освіти підручниками, як видання, повторне видання, перерозподіл між адміністративно-територіальними одиницями.  

Перехід закладів загальної середньої освіти з навчання російською мовою на навчання українською мовою відбувається поетапно, відповідно до змін нормативно-правової бази.  

Внесення змін до зазначеного Порядку надає можливість забезпечити учнів 6 класу підручниками українською мовою та здійснити перерозподіл підручників для 8 та 9 класів, яких не вистачає в окремих регіонах.  

Окрім того, рішення про передачу підручників (крім електронних) та посібників закладу освіти іншим закладом освіти може приймати засновник. 

Зазначимо, у 2018-2019 роках надруковано підручники для 5, 10 та 11 класів ЗЗСО, тобто учні зазначених класів стовідсотково забезпечені підручниками українською мовою. У 2020 році за кошти державного бюджету здійснено додаткове видання підручників українською мовою для учнів 7 класу ЗЗСО.

Нагадаємопроєкт змін до постанови було підготовлено ще в лютому 2020 року. Однак тоді він чомусь не був погоджений із зацікавленими органами виконавчої влади і відповідно не був переданий на затвердження Урядом. У серпні МОН в оперативному режимі розпочало погодження нормативного документа для того, щоб забезпечити дітей підручниками.