A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Робоча група розробить модель регіональної (територіальної) програми науково-технічного розвитку – рішення колегії МОН

Опубліковано 02 березня 2021 року о 20:17


З метою аналізу наявності та стану виконання регіональних (територіальних) програм науково-технічного розвитку та фінансування наукової і науково-технічної діяльності в областях України Радою молодих учених при Міністерстві освіти і науки України було проведено дослідження стану фінансування науки в регіонах України. Про це йшлося на колегії МОН сьогодні, 2 березня.   

У межах дослідження було проведено такі заходи:

  • моніторинг даних з відкритих джерел у інтернеті; 
  • аналіз результатів відповідей голів обласних державних адміністрацій; 
  • проведення регіональних зустрічей; 
  • проведення фокус-дискусій.

«Отримані результати показують, що сьогодні жодна із 17 областей, що надали відповідь, не мають окремої регіональної (територіальної) програми наукового чи науково-технічного розвитку. Проте варто зазначити, що в окремих регіонах передбачені невеликі за обсягом видатки, що фінансують наукові заходи і проєкти та є складовими різних цільових програм на розвиток освіти, молоді, інвестиційної або економічної діяльності областей», – зазначила голова Ради молодих вчених при МОН Олеся Ващук.

Також вона повідомила, що є області, які взагалі не фінансують наукову та науково-технічну діяльність регіону додатковими місцевими коштами.

«Для розвитку інноваційної діяльності країни варто долучати всіх науковців. Провідною інноваційною екосистемою, наприклад, є Sikorsky Challenge, що створена у Київському політехнічному інституті імені Ігоря Сікорського для залучення творчої молоді в інноваційне підприємництво. Позитивні результати діяльності дозволили щороку розширювати свої межі та залучити інноваційні університети. Цей досвід варто врахувати для акумулювання наукового потенціалу в регіонах», – підкреслив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Після обговорення членами колегії МОН ухвалено рішення щодо створення робочої групи з розроблення моделі регіональної (територіальної) програми науково-технічного розвитку та рекомендацій щодо подальшого її впровадження в регіонах України, що сприятиме зміцненню інфраструктури наукової і науково-технічної діяльності регіону та залучатиме відповідні наукові установи до розв’язання проблем науково-технічного розвитку регіону.

Відповідно, завданням робочої групи буде:

  • здійснення аналізу та проміжного моніторингу стану фінансування науки в регіонах України на підставі обласних програм у 2021 році; 
  • підготовка проєкту моделі регіональної (територіальної) програми науково-технічного розвитку з рекомендаціями щодо подальшого її впровадження в регіонах України та подання на розгляд Колегії Міністерства освіти і науки України.

До складу робочої групи мають увійти представники Ради молодих учених при МОН, науковці провідних закладів вищої освіти та наукових установ, представники громадських  організацій тощо.

Насамкінець Олеся Ващук зазначила, що командою Ради молодих учених при МОН запланований моніторинг цієї проблематики та проведення регіональних зустрічей і фокус-дискусій з урахуванням рівня захворюваності в областях та дотриманням карантинних рекомендацій.

Нагадаємо, триває конкурс спільних українсько-литовських науково-дослідних проєктів для реалізації у 2022‑2023 рр.