A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Рік роботи в Антарктиді позаду: полярники 25-ї УАЕ нарешті в Україні

Опубліковано 30 квітня 2021 року о 18:27


Після року роботи на станції "Академік Вернадський" 25-та Українська антарктична експедиція (УАЕ) повернулася додому. Команда прилетіла в аеропорт "Бориспіль" вчора, 29 квітня 2021 року. Разом з ними також приїхала сезонна експедиція, учасники якої працювали на станції близько двох місяців.

Шлях полярників в Україну почався 19 квітня. Спершу вони подолали кораблем не надто прихильну цього разу протоку Дрейка, дісталися портового чилійського міста Пунта-Аренас, а вже звідти з двома пересадками (Сантьяго, Париж) летіли додому. Сльози радості, обійми та шампанське – так наших полярників і полярниць зустрічали в "Борисполі" їхні рідні, друзі та колеги.

"Варто відзначити, що зараз у Чилі жорсткий локдаун, країна закрита на в'їзд та виїзд. Тому ми дуже вдячні українським дипломатам, насамперед Віталію Цимбалюку – Тимчасовому повіреному у справах України в Республіці Чилі, які допомогли нашим полярникам швидко повернутися додому", – відзначив очільник Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Учасники експедицій виконували в Антарктиді різні завдання. Зимувальний загін 25-ї УАЕ цілий рік проводив геофізичні, метеорологічні та біологічні дослідження, робив щоденні безперервні вимірювання, підтримував роботу станції, здійснював посильний ремонт. З приїздом сезонного загону роботи з модернізації значно активізувалися, зокрема було залито фундамент та встановлено новий потужний кран, замінено систему опалення, встановлено антену для безлімітного інтернету тощо. Сезонна команда включала також науковців, які працювали за окремими програмами досліджень.

Докладніше про результати роботи за кожним напрямом буде в наступних постах. Крім того, планується онлайн-пресконференція 25-ї УАЕ для представників медіа.

Нагадуємо, що наприкінці березня на станцію "Академік Вернадський" вирушила 26-та УАЕ. В середині квітня вони прибули в Антарктиду й прийняли варту від колег з 25-ї експедиції.