A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Результати України у PISA-2018 оприлюднять наприкінці цього року – презентовано Дорожню карту з використання дослідження

Опубліковано 24 липня 2019 року о 17:50

Звіт про першу повноцінну участь України в Програмі міжнародного оцінювання учнів PISA-2018 представлять у грудні 2019 року. Після цього він буде доступний для аналізу системи освіти та напрацювання можливих змін. Про це йшлося під час презентації Дорожньої карти з використання результатів дослідження PISA-2018, що відбулася сьогодні, 24 липня 2019 року, в приміщенні МОН.

«Важливим для нас є правильне розуміння та інтерпретація отриманих у результаті дослідження даних. Потрібно чітко розуміти, що ми отримаємо інформацію про стан освіти України впродовж десятиліть до проведення самого дослідження. Це не фіксація стану освіти в цей момент і ефекту політики, яка здійснювалась в останні роки», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Вадим Карандій.

Він висловив сподівання, що отримані дані будуть затребувані всіма учасниками освітнього процесу, передовсім тими, які відповідають за освітню політику і займаються розробкою нових стандартів.

Заходи, пов’язані з аналізом даних та комунікацією результатів PISA-2018, об’єднано в спеціальну Дорожню карту. Її під час заходу презентувала заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. За її словами, перша повноцінна участь України у PISA насамперед дала можливість отримати широкий звіт у конкретному сегменті освіти в Україні.

«Ми отримаємо реальні дані про те, які компетенції є сформованими в українських учнів і студентів 15-річного віку. Ми зможемо не лише побачити себе на тлі інших країн, а й будемо мати можливість порівнювати власні результати впродовж імплементації реформ», – пояснила Тетяна Вакуленко.

Презентацію національного звіту PISA-2018 заплановано на грудень цього року. Також, ймовірно, в Україні буде оприлюднено і повний міжнародний звіт PISA.

Паралельно триває підготовка до наступного оцінювання PISA, яке відбудеться 2021 року. Під час нього планується участь України в пілотуванні розділу «Креативне мислення» та залучення до тестування дітей з особливими освітніми потребами.

Наступне дослідження буде в комп’ютерному форматі, що потребує додаткової підготовки. Зокрема, готується до запуску новий сайт PISA в Україні. Він дозволить учням пройти тестування онлайн, а вчителям – одразу отримати результат і скористатись інструкцією для його перевірки.

Також у найближчих планах – робота з журналістами і аналітиками над ефективним розповсюдженням і поясненням результатів PISA-2018.

«Для того, щоб результати використовувались, потрібен аналіз. Неправильна інтерпретація може призвести до неправильних кроків. Нам важливо не просто отримати результат, а з’ясувати, які чинники вплинули на нього. Наступний крок – використати інформацію для прийняття політичних та управлінських рішень заради вдосконалення того, що в нас є сьогодні», – резюмувала Тетяна Вакуленко.

Наприкінці зустрічі відбулось підписання меморандуму про співпрацю та партнерство між МОН та установами, які є партнерами і стейкхолдерами проведення досліджень PISA в Україні. Зокрема, меморандум підписали представники UNICEF Ukraine, Міжнародного фонду «Відродження», Національної академії педагогічних наук, громадської спілки «Освіторія», Аналітичного центру CEDOS, ГО «Смарт Освіта», Державної служби якості освіти, Інституту освітньої аналітики та Українського центру оцінювання якості освіти, який є головним організатором PISA в Україні.

Довідково: PISA – програма міжнародного оцінювання учнів, яка проводиться під егідою Організації економічного співробітництва і розвитку. Програму спрямовано на оцінювання систем освіти в різних країнах світу.

Дослідження проводяться раз на три роки через тестування навичок і знань 15-річних учнів. PISA не перевіряє рівень навчальних досягнень, а оцінює здатність використовувати знання й уміння, отримані в школі, за можливих викликів.

2018 року Україна вперше взяла участь у повноцінному оцінюванні PISA. Тоді ж до нього долучилися майже 80 країн світу.

Нагадуємо, що дві команди українських школярів вибороли 9 медалей на міжнародних олімпіадах з математики та біології.