A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Реформа шкільного харчування: Віра Рогова проінспектувала шкільні їдальні Житомирщини

Опубліковано 22 квітня 2021 року о 16:19


У межах реформи шкільного харчування, що започаткована під патронатом Першої леді Олени Зеленської, вчора, 22 квітня 2021 року, відбулась робоча поїздка заступниці Міністра освіти і науки України Віри Рогової до Житомирської області.

Учасниками поїздки також були представники Офісу Президента України, заступник голови Житомирської ОДА Юрій Оханський та т.в.о. начальника Управління освіти і науки Житомирської обласної державної адміністрації Наталія Осипович.

Під час поїздки Віра Рогова відвідала Опорний навчальний заклад біотехнологічний ліцей «Радовель» Олевської міської ради. 

«Це надсучасний освітній простір, безпечне освітнє середовище, максимально адаптоване для розвитку дітей, зокрема й тих, які мають особливі освітні потреби», – зазначила заступниця Міністра освіти і науки України. 

У Житомирі Віра Рогова проінспектувала організацію шкільного харчування у міській гімназії №3 та ознайомилася з діяльністю державного навчального закладу «Центр сфери обслуговування м. Житомира». 

Харчування дітей у гімназії організовується відповідно до 3-х примірних меню:

  • для учнів 1-4 класів; 
  • для дітей пільгових категорій; 
  • для дітей, які відвідують групи подовженого дня, які погоджені Житомирським міським управлінням ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області.

Крім того, в гімназії окремо наявне меню вільного вибору для учнів 5-11 класів. 

У  Центрі сфери обслуговування функціонує їдальня із зонованим залом та сучасним інтер’єром. На сьогодні в їдальні організовано гаряче харчування 180 здобувачів освіти. Харчоблок закладу оснащений сучасним технологічним обладнанням, оновлено систему вентиляції, меблі, посуд за рахунок коштів спеціального фонду Центру.

Зазначимо, одним із пріоритетних напрямів осучаснення системи шкільного харчування є організація безпечного та якісного харчування дітей у закладах освіти у межах реалізації Національної стратегії безпечного шкільного середовища. 

Довідково. 

За інформацією Управління освіти і науки Житомирської ОДА, в області було започатковано обласний проєкт «Якісне харчування – щаслива дитина – сильна нація». 

Учасниками проєкту стали 20 шкіл Житомирської області, в яких створили сучасний освітній простір, встановили технологічне обладнання у харчоблоках (їдальнях), запровадили різноманітне меню та форми харчування. 

На реалізацію проєкту з обласного бюджету було спрямовано 19 млн грн, також з місцевих бюджетів було виділено 92 млн 870 тис. грн. 

У 2020 році Житомирській області було виділено субвенцію на ремонт і придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти області у сумі 13 млн 446, 5 тис. грн, яка використана для реалізації пілотного проєкту. 

Сьогодні, в Житомирській області реалізується обласна Програма «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування». Учні в повному обсязі охоплені усіма видами харчування, зокрема гарячим харчуванням – 62,2% учнів. Стовідсотково забезпечені безкоштовним гарячим харчуванням учні пільгових категорій.  

У 30 закладах освіти Коростишівської, Городницької, Олевської, Житомирської та Новоград-Волинської територіальних громад харчування здійснюється на основі постачання готових продуктів харчування з «фабрик-кухонь», тобто кейтерингу. 

У 28 закладах освіти міста Житомир запроваджено дабл-меню, що підготовлено з урахуванням традицій національної та європейської кухні й, максимально враховує побажання учнів: 2-3 страви на вибір. 

У 32 закладах Житомирської міської територіальної громади, а також в 1 закладі освіти Глибочицької сільської територіальної громади організовано триразове харчування дітей з режимом повного дня. 

Нагадаємо, успішно завершено перший етап реформи шкільного харчування.