Особливості нового Санітарного регламенту для шкіл у контексті здорового харчування дітей, типові порушення норм щодо організації харчування у школах, досвід регіонів. Про це йшлося під час вебінару «Технологічне забезпечення шкільного харчування: типові проблеми та способи врегулювання», який відбувся 20 травня 2021 року в межах реформи шкільного харчування в Україні.
«Хочу подякувати колегам із Держпродспоживслужби, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства охорони здоров’я за участь у реформі шкільного харчування: спільно з усіма зацікавленими установами та організаціями нам вдасться впровадити позитивні зміни у шкільному харчуванні й сформувати в школярів культуру здорової їжі», – зазначила Віра Рогова, заступниця Міністра освіти і науки.
Вона також зауважила, що кошти субвенції «Спроможна школа для кращих результатів» у 2021 році передбачено зокрема і на харчоблоки. Тому найближчим часом МОН планує роз’яснити регіональним департаментам освіти, як, ефективно використовуючи кошти державної субвенції, максимально забезпечити у школах сучасний освітній простір, зокрема – оновити харчоблоки.
Під час вебінару головний спеціаліст Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та розслідуванням епідеміологічних спалахів Держпродспоживслужби Тетяна Сомова наголосила на типових проблемах і викликах, виявлених у школах за результатами перевірок ДПСС.
За її словами, спеціалістами Держпродспоживслужби здійснено заходи державного нагляду відносно закладів освіти у сферах санітарного законодавства, безпечності харчових продуктів, зокрема відносно постачальників продуктів до закладів, а також розглянуто примірні двотижневі та щоденні меню.
З-поміж порушень законодавства і норм щодо харчування у школах виявлено:
Лілія Шкарупіло, головний спеціаліст Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та розслідуванням епідеміологічних спалахів ДПСС, повідомила про актуальні зміни санітарного законодавства у сфері організації шкільного харчування.
Вона наголосила, що Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, затверджений наказом МОЗ від 25.09.2020 №2205, містить низку новацій, спрямованих на забезпечення здорового харчування дітей. З-поміж цих новацій:
Директор департаменту освіти і науки Кіровоградської ОДА Ельза Лещенко повідомила про виклики, інструменти та можливості забезпечення закладів освіти питною водою на прикладі регіону. Так, у Кіровоградській області для забезпечення учнів якісною питною водою встановлено фільтрувальні установки у 135 закладах освіти, а також забезпечено річний запас таблетованої солі для промивки систем фільтрації та запас картриджів механічної очистки та змінних УФ-елементів.
Крім того, проведено очищення 184 джерел, дезінфекцію 240 джерел, паспортизовано 211 джерел. Також у регіоні організовано плановий та повторний виробничий бактеріологічних та хімічний лабораторний контроль питної води на 258 об’єктах.
Директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска розповів про альтернативні способи організації шкільного харчування, зокрема про кейтеринг. Однією з його переваг є великий вибір страв та інгредієнтів. Водночас актуальним завданням є утворення та інформування батьків, дітей і викладачів про основи здорового харчування.
Крім того, Олексій Апанасенко, інженер-технолог Асоціації виробників та імпортерів харчового обладнання, представив розроблену концепцію сучасного підходу до організації механізації харчоблоків шкіл.
Запис вебінару можна переглянути на Facebook-сторінці МОН. Матеріали вебінару можна завантажити тут.
Довідково.
МОН системно проводить вебінари в межах реформи шкільного харчування. Так, 23 квітня відбувся вебінар «Формування культури харчування та правильних харчових звичок». Слідкуйте за анонсами наступних вебінарів щодо реформи шкільного харчування на офіційних ресурсах Міністерства освіти і науки України.
Нагадаємо, в межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської підписано Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю з метою реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування в рамках реформування системи шкільного харчування.