A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Реалізація експериментального проєкту для організації набору та навчання іноземних студентів – рішення Уряду

Опубліковано 16 червня 2021 року о 17:19


Сьогодні, 16 червня 2021 року, Уряд ухвалив постанову щодо реалізації експериментального проєкту для організації набору до закладів вищої освіти та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства.

Реалізація постанови забезпечить зниження корупційних чинників і контроль та безпеку перебування іноземців та осіб без громадянства (вступників і студентів) на території України.

«Одним зі стратегічно важливих напрямів МОН у міжнародному співробітництві є залучення іноземних студентів для навчання в Україні. Наше завдання – не лише ліквідувати будь-які корупційні прояви в процесі набору іноземних студентів, а й створити учасникам освітнього процесу належні умови для навчання та зберегти конкурентні переваги української освіти і підвищувати імідж України на міжнародній арені. Для забезпечення прозорості всіх етапів процесу вступу на навчання (стажування) іноземця або особи без громадянства до закладів вищої освіти України МОН спільно з Мінцифри розроблено відповідний експериментальний проєкт», зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Постановою затверджено наступне:

  • порядок реалізації експериментального проєкту щодо організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства з використанням Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти;
  • положення про Єдину міжвідому інформаційну систему щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти.

Дія цього Порядку буде поширюватися на іноземних вступників, які бажають здобувати відповідний ступінь вищої освіти, післядипломної освіти (підвищення кваліфікації, спеціалізація, стажування), навчатися в аспірантурі, докторантурі, клінічній ординатурі, лікарській резидентурі, на підготовчому факультеті, відділенні (у підрозділі), за програмами академічної мобільності та/або з вивчення державної мови та/або мови навчання в закладах вищої освіти.

Набір іноземних вступників, що здійснюватиметься в межах цього Порядку, відбуватиметься шляхом міжвідомчої інформаційної взаємодії в зазначеній системі із застосуванням Системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів.

Для прийому на навчання до закладу вищої освіти іноземний вступник зможе створити в Інформаційній системі особистий кабінет користувача, в якому буде подавати до закладу вищої освіти заяву в електронній формі на освітню програму, що за даними Єдиної державної електронної бази з питань освіти є акредитованою.

До заяви іноземний вступник подаватиме засобами Інформаційної системи електронні копії документів, визначені Правилами прийому до закладу вищої освіти, що будуть затверджені вченою радою закладу вищої освіти. Зокрема, йдеться про такі електронні копії:

  • документ про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, та додаток до нього, за наявності;
  • паспортний документ іноземного вступника або документ, що посвідчує особу без громадянства;
  • кольорове фото.

Документ про освіту, на підставі якого буде здійснюватися вступ, разом із додатком та перекладом проходитимуть аналіз щодо відповідності для вступу до закладу вищої освіти та процедури визнання.

У разі підтвердження іноземним вступником отриманого від закладу вищої освіти опису освітньої пропозиції заклад вищої освіти сформує електронне запрошення на навчання.

Для іноземних вступників із країн міграційного ризику, а також у інших випадках, визначених законодавством, електронне запрошення на навчання буде проходити попереднє погодження компетентними органами шляхом інформаційної взаємодії Інформаційної системи з інформаційно-телекомунікаційними системами ДМС, Держприкордонслужби (через єдину інформаційну систему МВС), а також інформаційно-телекомунікаційною системою СБУ.

Після отримання електронного запрошення на навчання від закладу вищої освіти іноземний вступник має подати документи до відповідної закордонної дипломатичної установи України для оформлення візи.

Іноземний вступник вноситиме до особистого кабінету користувача в Інформаційній системі дані про своє прибуття.

Реєстрація іноземних вступників, які в'їжджають в Україну, здійснюватиметься в пунктах пропуску через державний кордон України уповноваженими службовими особами підрозділів охорони державного кордону, які перевіряють дійсність електронного запрошення іноземного вступника засобами єдиної інформаційної системи МВС.

Підтвердження факту перетину державного кордону України в Інформаційній системі буде здійснюватися в автоматичному режимі шляхом запитів та відповідей до єдиної інформаційної системи МВС.

Наразі подати документи онлайн до будь-якого закладу вищої освіти іноземці можуть на порталі Українського державного центру міжнародної освіти.

Нагадаємо, МОН публікує серію відеороз’яснень з найбільш поширених питань, які турбують майбутніх студентів та їхніх батьків.