A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Психологічне здоров’я: як «в очікуванні» зберігати спокій

Опубліковано 25 грудня 2022 року о 14:25


Понад 300 днів Україна перебуває в правовому режимі воєнного стану. Попри небезпеки з боку рф українці в єдності продовжують обороняти усі фронти. Для підтримки кожного МОН у межах Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки за ініціативою першої леді України Олени Зеленської надає поради та рекомендації.

Майже кожного тижня в більшість українських міст прилітають ворожі ракети або безпілотники. Між прильотами українці перебувають у стані «очікування» наступних атак.

Щоб уникнути страху, панічних приступів чи навіть постравматичного синдрому (ПТРС), варто намагатися контролювати психоемоційний стан.

  1. Завжди майте план дій на випадок оголошення повітряної тривоги, а також під час виявлення військових авіаоб’єктів.
  2. У тривожному рюкзаку мають бути необхідні речі, зарядний пристрій, перекуси та вода, а також речі, які вас можуть зосередити або відволікти. За відсутності електрики вдома скористайтеся зарядженням пристроїв у «Пунктах незламності».
  3. Слідкуйте за станом зарядженості електронних девайсів, а також наявністю мобільного зв'язку. За потреби майте у запасі сім-карти інших операторів або користуйтесь національним роумінгом. 
  4. У період «спокою» між черговими атаками відстежуйте ситуацію в країні.
  5. Для контролю власного психоемоційного стану не забувайте, що воєнний стан, чергова тривога, повідомлення про загрозу є тимчасовими та мають завершення, тому продовжуйте жити. Насамперед дбайте про фізичне здоров’я, харчування, відпочинок, планування власного добробуту та професійної діяльності тощо.
  6. Намагайтеся більше часу приділяти власному хобі або знайдіть його. 
  7. Слідкуйте за своїми емоціями та відчуттями. Нормальним для організму є відчуття страху та тривоги, тому дозволяйте собі це відчувати. 
  8. Більше спілкуйтеся з рідними, близькими та знайомими на позитивні теми. Це дозволить вам зблизитися та відволікатися від негативних новин.
  9. За можливості намагайтеся тішити себе та близьких. На свята готуйте сюрпризи, подарунки, а також обійми тощо. 
  10. Приділяйте час дітям і домашнім тваринам. Вони відчувають ваш психоемоційний стан і також можуть боятися.

Зазначимо, для підтримки освітян і здобувачів освіти від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну працюють телеграм-канали «Підтримай дитину» та «Подай про себе», де педагоги та психологи надають актуальні поради, рекомендації, техніки, ігри тощо.

Нагадаємо, ми раніше розповідали про страх, як нормальну реакцію організму на небезпеку.