A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Психологічне здоров’я: стан завмирання від впливу війни

Опубліковано 22 вересня 2022 року о 13:00


У межах «Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки» за ініціативою першої леді України Олени Зеленської експерти телеграм-каналу «Подбай про себе» продовжують надавати поради. Сьогодні вони стосуватимуться стресу та стану завмирання організму від впливу війни.

Наперекір тривалій війні в Україні, частина громадян адаптувалися до стресу, а дехто й досі перебуває у певній невизначеності. Вони впевнені, що нічого не контролюють у своєму житті, і тому ніби поставили його на паузу, відклали на невизначений термін «після перемоги».

У психології такий стан називають завмиранням. Після стресових ситуацій цей стан минає за 20-60 хвилин після того, як пройшла драматична подія. Нині війна триває, а значить — загроза не минула.

Стан завмирання допомагає людині не тільки сховатися від небезпеки, а й визначитися, як правильно реагувати на загрозу, краще роздивитися довкола, накопичити сили та підготуватися до дії. Тобто цей стан не поганий, якщо він з нами не постійно. Навпаки, іноді вартує зупинитися і «завмерти», щоб не накоїти лиха. Але якщо стан затягнувся, то, напевно, мозку не вистачає даних, людина не розуміє, що вона може контролювати, а що ні, і малює в уяві найгірші наслідки. Ймовірні причини стану «завмирання»:

  • невпевненість у своїх силах;
  • відсутність розуміння в новому плануванні;
  • неконтрольовані паніка, страх та тривожність;
  • постійна депресія;
  • втрата ідентичності;
  • повне нерозуміння, як вийти з такого стану та з чого розпочинати.

Нагадаємо, експерти МОЗ підготували поради громадянам, які проживають на деокупованих територіях.