A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Профтехи отримають нові навчальні матеріали з енергоефективності та доступ до обладнання енерго-інноваційних хабів

Опубліковано 27 жовтня 2020 року о 19:57


Учні та викладачі закладів профосвіти зможуть підвищувати кваліфікацію або проводити освітні заходи на базі енерго-інноваційних хабів – вони створені у Дніпрі, Харкові та Чернівцях в межах компоненту проєкту “Реформи у сфері енергоефективності в Україні”. Напрацьовані навчальні програми, матеріали та посібник вже розміщені на сайті МОН і можуть використовуватися для підготовки учнів профільних професій. Обговорення результатів І етапу проєкту відбулося сьогодні, 27 жовтня 2020 року, в режимі онлайн.

«Енергоефективність є відносно новою сферою для України, але вже зараз ми маємо  низку навчально-практичних центрів за професіями, пов'язаними з енергозбереженням. Наприклад, у кожному регіоні є центри з професій «Електромонтажник з ремонту та обслуговування електроустаткування», «Електромонтер з освітлення та освітлювальних мереж», «Електромонтажник силових мереж та електроустаткування». Також маємо 4 центри з професії «Монтажник систем утеплення будівель». Водночас ми хочемо переймати успішний досвід у сфері термомодернізації, тож вдячні європейським партнерам, які в межах проєкту діляться знаннями. Оновлення освітніх програм допоможе нам суттєво підвищити якість підготовки фахівців з енергоефективності», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

Вже зараз профтехи, заклади вищої освіти і школи можуть користуватися демонстраційним та лабораторним обладнанням хабів. Планується, що вони стануть платформами для партнерства закладів із приватним сектором. Серед активностей, які там проводитимуть: майстер-класи, тренінги з бізнес-фахівцями, презентації тощо.

Енерго-інноваційні хаби створені на базі трьох закладів вищої освіти:

  • Придніпровської державної академії будівництва та архітектури (м. Дніпро);
  • Харківського національного університету міського господарства ім. О. Бекетова;
  • Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.

Наразі експерти проєкту презентували навчальні програми за темами утеплення пласких покрівель, утеплення фасадів, монтажу вікон і термоізоляції труб. 

Під час реалізації  наступного етапу проєкту, зокрема, будуть розроблені освітні курси для викладачів: вони допоможуть їм підвищити кваліфікацію за обраними напрямами, краще розумітися у сучасних підходах до термомодернізації та енергоефективності, викладати розроблені курси. А для тих кваліфікованих робітників, які вже працюють та мають  бажання отримати додаткову кваліфікацію за напрямом енергоефективності, будуть створені короткострокові навчальні курси.

Проєкт триватиме до 2025 року. 

Довідково.

Відкриття хабів відбулось у рамках діяльності компоненту «Професійні кваліфікації»,  реалізованого за підтримки та активної участі МОН в рамках проєкту «Реформи у секторі енергоефективності в Україні» (03.2017-06.2020 рр.)

Проєкт «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС про енергоефективність в Україні» виконується Deutsche Geselschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Урядів Німеччини та Швейцарії. Компонент «Професійні кваліфікації» спрямований на впровадження кваліфікацій та підготовку фахівців у секторі енергоефективності. 

Партнерами проєкту є Міністерство освіти і науки України, Міністерство розвитку громад та територій України, облдержадміністрації,  роботодавці, професійні асоціації та неурядові організації, університети, професійно-технічні училища та школи.

Нагадаємо, що зарплати викладачів закладів професійної та фахової передвищої освіти будуть поступово збільшені у 2021 році.