A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Професійна освіта має чимало перемог, ми повинні про них говорити гучніше – Ігор Гарбарук

Опубліковано 04 листопада 2021 року о 14:41


3 листопада 2021 року відбулася зустріч щодо проміжних результатів Програми ЄС «EU4Skills: кращі навички для сучасної України» за 2021 рік. Проєкти оновлення інфраструктури закладів професійної освіти, регулярне навчання директорів і педагогів, а також запуск національної комунікаційної кампанії у наступному році – такі теми обговорили учасники зустрічі.

«Професійна освіта є чи не єдиною ланкою освіти, де на стратегічному рівні визначено покращення комунікації та престижу в суспільстві. Саме тому значну увагу ми приділяємо інформаційним кампаніям, які мають у різний спосіб розповідати про цінність і переваги професійної освіти. Ми повинні говорити про наші перемоги гучніше та впевненіше», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Ігор Гарбарук.

У межах Програми EU4Skills підписано 17 Меморандумів щодо модернізації інфраструктури із закладами освіти, Українським фондом соціальних інвестицій і місцевою владою 7 пілотних регіонів. Закупівля нової техніки та оновлення приміщень закладів вже розпочались.

За підтримки проєкту розробляються нові стандарти та програми професійної освіти. Вони дозволять розвинути в учнів професійні компетенції, які затребувані серед роботодавців.

Важливою складовою Програми EU4Skills є навчання керівників і педагогів закладів професійної освіти. Нині за цим напрямом відбувається курс із розвитку цифрових навичок, який проходять 2500 педагогів, а також курс безпечної цифрової освіти, на якому навчаються представники профтехів і працівники 25 навчально-методичних центрів. Ще один проєкт пов’язаний з навчанням на основі компетентнісного підходу за професією «Кухар», його проходять близько 40 педагогів. Навчання з ефективного управління закладами триває також для 69 директорів профтехів.

Крім того, учасники зазначили цінність регулярної комунікації між стейкхолдерами професійної освіти, зокрема прикладом такої комунікації стала липнева конференція «Освіта можливостей: нові горизонти П(ПТ)О в Україні». Організатори презентували відео про її перебіг і результати. Переглянути його можна на сайті МОН у розділі "Конференція «Освіта можливостей: нові горизонти професійної (професійно-технічної) освіти в Україні»".

«Важливо, що більшість проєктів ми реалізуємо у співпраці з міжнародними партнерами. Крім масштабної Програми EU4Skills ми працюємо над проєктами з Міжнародною організацією праці, ПРООН в Україні, Erasmus в Україні. Активна робота ведеться спільно з німецькими, швейцарськими та американськими партнерами» – прокоментував Ігор Гарбарук.

Пріоритетними завданнями МОН і Програми EU4Skills до кінця року залишається розробка стандартів на компетентнісній основі, а також презентація сайту навчально-практичних центрів.

Нагадаємо, що в закладах професійної освіти створять центри кар’єри.

Довідково 

«EU4Skills: Кращі навички для сучасної України» – це програма підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні. Програму підтримують ЄС та його держави-члени: Німеччина, Фінляндія, Польща та Естонія. 

Загальне фінансування програми складає 58 млн. євро. 

Мета проєкту – підвищити ефективність реформи, покращити якість профтехосвіти та її відповідність вимогам ринку праці, провести навчання керівників закладів і викладачів, а також модернізувати обрані заклади профтехосвіти в 7 областях: Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Рівненській, Львівській, Миколаївській і Чернівецькій. 

Програму в Україні виконують Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), а також установи з країн, що співфінансують EU4Skills.