A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Привітання очільника МОН Сергія Шкарлета з Днем української писемності та мови

Опубліковано 09 листопада 2020 року о 08:12


Шановні українці! Вітаю вас із Днем української писемності та мови!

Шедеври літератури від Тараса Шевченка до Івана Котляревського, від Пантелеймона Куліша до Григорія Сковороди, від Лесі Українки до Ліни Костенко – це невичерпне джерело енергії української мови та незбагненна глибина слова в історичній пам’яті народу, що сягає  корінням у сиву давнину.

Щорічно 9 листопада в День вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця ми згадуємо його найвизначнішу працю, літературну пам’ятку початку XII століття – «Повість временних літ», де вперше було викладено історію Київської Русі на тлі світових подій. Також становлення й розвиток  стародавньої писемності тісно пов’язані з іменами легендарних братів-просвітителів Кирила і Мефодія.

Держава сьогодні впевнено забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, зокрема й в частині застосування державної мови в освітньому процесі. Вивчення державної мови та оволодіння нею на високому рівні усіма здобувачами освіти незалежно від національного походження є однією з найважливіших умов реалізації прав людини згідно з Конституцією України.

Мова – це найважливіший засіб комунікації для здобуття освіти та ключова складова в інтелектуальному розвитку людини. Змалечку дитина намагається формувати та висловлювати думки, а згодом – осягнути духовні пласти української нації через феномен мови своїх батьків та дідів.

Безсумнівно, державна мова – це внесок у зміцнення інтелекту та генетичної пам’яті нації, наслідування традицій пращурів  у розбудові духовно сильної та незалежної України. Ніщо не здатне забрати рідну мову в українця, бо в ній ДНК нації. І допоки вічне слово поколінь передається в колискових від матері до дитини, житиме й Україна.

Традиційно цього дня для сотень тисяч громадян відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Всі охочі можуть взяти у ньому участь та перевірити свій рівень володіння українською мовою! 

Бережімо найдорожчий скарб нашого народу! Розмовляймо українською! 


З повагою до Вас

т.в.о. Міністра освіти і науки України                                                              Сергій ШКАРЛЕТ