A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Привітання Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Днем науки

Опубліковано 19 травня 2018 року о 09:01

Шановні колеги!

Від щирого серця вітаю Вас з Днем науки! Вітчизняні науковці дали світу чимало великих відкриттів, а співвітчизникам - привід для гордості і шани.

Ви показуєте приклад натхненної праці та відданості професії, незважаючи на будь-які складнощі та перешкоди. І це дає впевненість у тому, що українська наука має не лише славне минуле, але й велике майбутнє.

Як свідчить багатовіковий досвід, без розвитку науки та ефективного впровадження нових технологій у різні сфери суспільного життя прогрес -неможливий.

Наука дає людині змогу зростати і духовно, й інтелектуально, постійно вдосконалюватися. А країні -  будувати конкурентоспроможну економіку, здатну забезпечити сталий розвиток та добробут суспільства. Тільки у взаємозв’язку з потужною наукою в країні можуть функціонувати інноваційно орієнтовані економіка та освіта.

Один з основних наших пріоритетів - є інтеграція України до Європейського дослідницького простору. Цьому сприяє двостороння міжнародна співпраця з країнами-членами ЄС, з країнами східного партнерства, участь у Рамковій програмі ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт 2020» тощо.

  • Ми доволі позитивно сприймаємо успіхи України у програмі Горизонт 2020. За підсумками 404 конкурсів (2014 – 2017 роки) для 83 українських організацій-учасників програми «Горизонт 2020» (загалом 117 участей у програмі) передбачено фінансування 90 проектів у сумі 17,232 млн. євро, 9 з яких координуються українськими організаціями (за рахунок асоційованого статусу України вони мають право здійснювати фінансовий менеджмент проектів).
  • Активну участь беруть приватні прибуткові організації (47 організацій), науково-дослідницькі організації (31 організація), заклади вищої освіти (31 організація) та ін. Індикатором бажання брати участь у програмі є загальна кількість проектних пропозиції. У період з 2014 по 2017 роки 1190 українських установ та організацій подали на розгляд 915 проектних пропозицій.

Наукова сфера є однією з найбільш глобалізованих, тому українські науковці повинні мати вільний доступ до результатів передових наукових досліджень. Міністерство забезпечило доступ до найпопулярніших у науковому світі ресурсів Web of Science та Scopus, які стали не просто базами наукових видань і публікацій, а й інформаційними платформами з багатьма додатковими корисними аналітичними сервісами.

За перші 3 місяці централізованого підключення українських університетів до міжнародних баз даних науковці зробили через них майже 182 тис пошукових запитів. Тобто українські науковці вп’ятеро частіше користуються Scopus і Web of Science після того, як МОН передплатило доступ до цих баз даних.

Значним внеском у реформування наукової сфери України є створення Національної ради з питань розвитку науки і технологій та обрання Наукового комітету Ради.

Нині Міністерство спільно з Комітетом працюють над формуванням Національного фонду досліджень, який створить умови для реального грантового фінансування науки в Україні, та запровадженням базового фінансування наукової діяльності закладів вищої освіти на основі результатів їх державної атестації.

Поступово, але впевнено ми нарощуємо фінансування науки.

Переконана, що саме науковцям належить провідна роль в економічному піднесенні держави, забезпеченні інноваційного шляху розвитку економіки України, зміцненні позицій нашої Держави у світі.

Невичерпних Вам сил і наснаги у вирішенні завдань, які стоять перед вітчизняною наукою.

Зичу Вам і Вашим родинам доброго здоров’я, людського щастя та благополуччя!

Міністр освіти і науки України

Лілія Гриневич