A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Пристрій для читання книг, штучний інтелект і новий метод виявлення метастаз: 4 учнів МАН вибороли “золото” на конкурсі інновацій у Сінгапурі

Опубліковано 20 листопада 2019 року о 14:51

Кожен учасник української команди виборов золоту медаль на Глобальному конкурсі інновацій “AIGC 2019” у Сінгапурі. Вони представили унікальні розробки, спрямовані на покращення якості життя людей. На конкурсі нашу країну представляли 4 учнів Малої академії наук.

Так, учасник української команди Дмитро Лопушанський представив багатофункціональний пристрій для незрячих «Helpyeyes». Прилад дозволяє людям з порушеннями зору визначати кольори, рівень освітленості та перешкоди поблизу.

Ще одну розробку за цим напрямом – механізм оптимального пристрою для читання шрифтом Брайля – представила інша учасниця команди Софія Петришин. Перевагою її механізму є його ефективність і низька ціна, що зробить брайлівський дисплей доступним.  

Киянин Назар Поночевний представив сервіс, що автоматично добирає музику до відео. Для цього хлопець створив штучний інтелект, який гармонійно поєднує відео з музикою у фільмах та відеороликах.

Учасниця Ольга Харасахал, окрім “золота”, здобула ще й нагороду “Найкращий серед найкращих” (Best Award Trophy). Вона презентувала метод виявлення метастаз на ранніх стадіях онкозахворювань. Він уже не перший рік успішно застосовується у Маріупольському онкодиспансері – Ольга працює волонтером у госпіталі та допомагає воїнам АТО в Маріуполі.

Разом з українцями на конкурсі змагалися винахідники з Індонезії, Малайзії, Філіппін, В’єтнаму, Тайваню, Південної Кореї, Гонконгу, Китаю та інших країн.

Нагадаємо, що у ХНУ науковці з усієї України зможуть вивчати структуру тканин та клітин у Центрі колективного користування науковим обладнанням.