A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Президент України взяв участь у відкритті інсталяції до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту біля будівлі МОН

Опубліковано 27 січня 2021 року о 15:20


З нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту Президент України Володимир Зеленський взяв участь у відкритті інсталяції «Погляд у минуле» біля будівлі МОН. Також до заходу долучився Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Глава держави наголосив, що День пам'яті жертв Голокосту важливий як для історії нашої країни, яка в часи нацистської окупації пережила трагедію Бабиного Яру, так і для всього світу.

«Ми вшановуємо сьогодні всіх жертв Голокосту, жертв трагедії Бабиного Яру, всіх жертв Шоа», – сказав Володимир Зеленський.

За його словами, інсталяція на проспекті Перемоги в Києві важлива тим, що дає можливість зазирнути в жахливе минуле, яке ми не маємо права забути.

«Ми повинні пам’ятати, що не помічати диктатуру, не помічати нацизм, не помічати такого ставлення до людства, до народу, до традицій просто неможливо. Тому пам’ятаємо й помічаємо. Вічна пам'ять усім жертвам Голокосту», – наголосив Володимир Зеленський.

Президент Ізраїлю Реувен Рівлін у своєму відеозверненні подякував Главі Української держави та голові наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Натану Щаранському за їхній внесок у вшанування трагедії Голокосту.

«Хочу подякувати всім, хто стоїть на сторожі пам'яті й робить усе можливе, щоб уникнути забуття цієї сторінки історії. Нехай пам'ять про наших братів та сестер, які загинули в Бабиному Яру та в інших містах масового винищення, назавжди залишиться в наших серцях», – зазначив Реувен Рівлін. Він висловив вдячність Україні за відновлення пам'яті про Голокост і збереження для майбутніх поколінь.

«Цей день проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, у пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни. Інсталяція перед будівлею Міністерства завжди буде нагадувати про ті страшні часи», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

Довідково.

Інсталяція «Погляд у минуле» – це стилізоване дерево та необроблені камені-валуни, на яких розміщуватимуться світлини часів німецької окупації міста у 1941–1943 роках, зроблені німецьким військовим фотографом. Наприкінці вересня 1941 року він зробив в окупованому Києві 29 фотографій, серед яких 13 – у Бабиному Яру. Ці фотографії – єдина документація Бабиного Яру в перші дні після масових розстрілів.

Образ дерева зі зламаними гілками – метафора перерваного життя. Саме такі дерева без гілок встановлюють як традиційні єврейські надгробки – мацеви.

Авторка інсталяції – українська художниця й архітекторка Анна Камишан. Її родичі були серед 1,5 млн євреїв, які загинули під час Голокосту в Україні.