A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Президент підписав Закон про зміни щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти

Опубліковано 14 січня 2020 року о 17:31

13 січня 2020 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти”, який вносить точкові зміни в кількох важливих напрямах. Серед них – чіткі критерії, за якими оцінюватиметься робота ректорів, кардинальне зменшення об’єктів ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти, впровадження дуальної освіти.

Згідно з цим Законом, вже з 2020 року контракти з обраними на конкурсах ректорами будуть підписуватись із чіткими KPI та строками їхнього виконання. Водночас Закон впроваджує мотиваційні листи для вступників та передбачає договори і зі студентами-контрактниками, і з тими здобувачами освіти, які навчаються на бюджеті.

Документ запроваджує обов’язкову акредитацію навчальних програм та виключає поняття “диплому державного зразка”, пропонуючи натомість університетам видавати дипломи за власним зразком, затвердженим вченою радою. 

Закон також посилює відповідальність за недотримання академічної доброчесності та передбачає застосування технологій ЗНО для вимірювання результатів навчання, здобутих на бакалаврському рівні, а також для атестації здобувачів вищої освіти.

Зміни торкнуться і ліцензування закладів вищої освіти, яке має відбуватись онлайн. Скасовується також ліцензування для майже 100 професій та натомість запроваджується ліцензування так званих “регульованих” спеціальностей.

Авторами закону є народні депутати України – члени Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій. Важливо, що під час розробки документу вони врахували напрацювання Міністерства освіти і науки.

Зміни вступлять в силу одразу після опублікування Закону.

Нагадаємо, Закон щодо змін у вищій освіті, який передбачає KPI для ректорів та інші новації, було прийнято у другому читанні 18 грудня 2019 року – “ЗА” проголосував 321 депутат.