A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Презентовано відеокурс «Освітні практики в часи інфодемії»

Опубліковано 22 березня 2021 року о 15:45


Днями Міністерство освіти і науки України в партнерстві з Академією української преси та ГО «Інтерньюз-Україна» презентували відеокурс «Освітні практики в часи інфодемії», створений за підтримки Медійної програми в Україні «Інтерньюз-Нетворк».

Передував цьому посібник «Освітні практики із запобігання інфодемії, або Як не ізолюватися від правди», підготовку якого розпочали майже рік тому менеджерка медіаосвітніх програм Академії української преси Оксана Волошенюк та програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков і створили впродовж місяця. Тоді слово «інфодемія» – недостовірна та неточна інформація щодо новітньої пандемії коронавірусу COVID-19 – ще було малозрозумілим. Воно стало чи не першим поряд із матеріалами ЮНІСЕФ освітнім «щепленням» проти дезінформації і міфів щодо COVID-19 (за підтримки Медійної програми в Україні Інтерньюз-Нетворк).

Основу відеокурсу становив контент однойменного посібника, оновлений у березні 2021 року конспектом лекції та її відеоверсією «Вакцини і вакцинація» (автор: Микита Каліберда) задля дебанкінгу неправдивої інформації щодо вакцинації.

«Наш перший посібник, який мав на меті запобігати явищу інфодемії, ми створили і поширили майже рік тому. Але, на жаль, ця проблема залишається дуже актуальною, тому ми вирішили піти далі й створити відеокурс «Освітні практики в часи інфодемії». І ми дуже раді, що МОН запросило до участі в презентації методистів обласних інститутів післядипломної освіти, які відповідають за такі освітні галузі, як біологія, громадянська освіта, історія і медіаграмотність. Окрім того, трансляція доступна всім охочим на Facebook-сторінці Академії української преси», – зауважив президент Академії української преси, професор Валерій Іванов. 

«Медіаграмотність влетіла в наш освітній простір у 2010–2011 роках. Усі ці роки МОН співпрацювало з АУП з упровадження медіаграмотності. Якщо нині порівняти попередні державні стандарти з новими, то ми можемо сказати, що медіаграмотність посідає одне з чільних місць серед сучасних навичок. Сподіваюся, що  педагоги отримають  ще один потужний ресурс для протистояння дезінформації», – зазначила головна спеціалістка Головного управління шкільної освіти МОН України Раїса Євтушенко. 

«Ми сподіваємося, що і посібник, і серія відеолекцій допоможуть нам усім аплікувати дуже необхідну навичку – критично дивитися на інформацію, вміти перевіряти джерела, виокремлювати емоційне навантаження, розпізнавати маніпуляції. Це допоможе виховати нову особистість, яка протистоятиме світу, що стає дедалі більш загрозливим», – наголосив програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна», співавтор ідеї і посібника Андрій Кулаков.

Переглянути відеопрезентацію лекції «Вакцини і вакцинація» можна за наступним  покликанням.

Ознайомитися з відеокурсом «Освітні практики в часи інфодемії» можна за цим покликанням. 

Більше інформації –на порталі «Медіосвіта та медіаграмотність» та на сайті Академії української преси.