A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Презентовано результати опитування здобувачів освіти з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму щодо вступної кампанії 2021 року

Опубліковано 03 листопада 2021 року о 12:55


2 листопада 2021 року під час онлайн-брифінгу про підсумки вступної кампанії до українських закладів вищої освіти з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму виконавча директорка Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова презентувала результати соціологічного опитування «Вступна кампанія-2021: досягнення та перешкоди».

Дослідження проводилось Фондом «Відкрита політика» у вересні та жовтні 2021 року за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». В опитуванні взяли участь 262 респонденти, зокрема студенти з тимчасово окупованих територій, які вступили до закладів фахової передвищої, вищої освіти.

Дві третини опитаних студентів високо оцінили роботу освітніх центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», 89% респондентів зазначили, що отримали достатньо інформації щодо вступу. Понад 40% студентів дізнавалися інформацію щодо вступу до українських закладів освіти через так зване «сарафанне радіо» – поради друзів, знайомих та родичів, вчителів дистанційної школи. 

Для супроводу вступної кампанії було розроблено понад 40 рекламних продуктів (банери, постери, інфографіки, буклети, анімаційні, аудіо та відеоролики), а також створено 6 відеороликів з історіями успіху студентів, які вступили в ЗВО через освітні центри у попередні роки. Ці матеріали розповсюджувалися на інформаційних ресурсах  Міністерства освіти і науки та Фонду «Відкрита політика», банери розміщувалися на контрольних пунктах в’їзду-виїзду.

Для 68% опитаних студентів мотивацією здобувати освіту в Україні є більші перспективи на гідне життя, високі шанси на працевлаштування та можливість продовжити навчання за кордоном. 

Опитування сприяло виявленню низки проблем, з якими стикаються вступники: недостатнє знання української мови, одночасне завершення термінів прийому до університету та отримання результатів додаткової сесії ЗНО, складнощі при перетині КПВВ на непідконтрольному боці, нарахування штрафу на кордоні навіть за наявності запрошення від освітнього центру.

Згідно з результатами опитування, більшість здобувачів готується до вступу самостійно, у нагоді їм стають онлайн-курси з підготовки до ЗНО, ДПА з української мови та літератури, історії України та математики, які у відкритому доступі розміщено на сайті «Доступна освіта». Також цього року Фонд «Відкрита політика» створив ще один інструмент – вебтренажери з підготовки до ДПА/ЗНО та онлайн-тести з української мови та математики. Вони вже допомагають покращити знання та психологічно підготуватися до тестування. 

«Кількість цьогорічних вступників через освітні центри надзвичайно надихає – 2083 мешканця ТОТ. Адже вона, зокрема, свідчить і про ефективність інформаційної кампанії. За роки роботи освітніх центрів уже понад 10 тисяч абітурієнтів з ТОТ і прифронтових районів стали студентами українських ЗВО через спрощену процедуру вступу», – підкреслила Ірина Жданова.

Нагадаємо, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет презентував підсумки вступної кампанії 2021 року до закладів вищої освіти з тимчасово окупованих території Донбасу та Криму.