A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Презентовано друковану версію «Довідника безбар'єрності»

Опубліковано 17 листопада 2022 року о 18:10


Учора, 16 листопада 2022 року, у Міжнародний день толерантності, перша леді Олена Зеленська презентувала друкований «Довідник безбар'єрності», гід з толерантної комунікації та взаємодії з різними людьми. Це унікальне мультиформатне видання зі шрифтом Брайля, конгревним тисненням, QR-кодами на переклад українською жестовою мовою.

Презентація друкованого довідника мала відбутися на Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» у травні 2022 року в Києві. Проте через повномасштабну війну видавництво у Харкові, до якого книга була передана на друк, тимчасово втратило можливість працювати. 

«Безбар’єрність – це не лише фізичні перепони, це ще й психологічні перестороги, упередження, економічна нерівність, наприклад нерівна оплата. Ми боролися з усіма цими перешкодами: створювали дружній простір, домагалися рівної оплати праці та працевлаштування для всіх, незалежно від статі та фізичного стану, боролися з упередженнями та насильством – фізичним і психологічним», – зазначила перша леді Олена Зеленська.

«Довідник безбар’єрності» – проєкт із відкритим кодом: його електронна версія регулярно збагачується новою актуальною інформацією. Видання «розмовляє» українською жестовою мовою, а для користувачів, які мають порушення зору, зроблено аудіодискрипцію кожної публікації.

Довідник складається з розділів:

Посібник створений за ініціативою першої леді Олени Зеленської у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, які виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. Партнерами друкованої версії є холдинг «Група ДТЕК», готель «Fairmont Grand Hotel Kyiv», книжкова платформа «Yakaboo», банк «Ощадбанк», «ВООЗ в Україні», видавництво «Іst publishing».

Нагадаємо, триває забезпечення шкільною літературою осіб з особливими освітніми потребами.