A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Представники МОН вивчали практичний досвід Ізраїлю щодо психологічної підтримки учасників освітнього процесу в умовах війни

Опубліковано 28 вересня 2022 року о 16:00


Радник - уповноважена Президента з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту Ольга Будник спільно із заступницею Міністра освіти і науки України Вірою Роговою взяли участь у візиті до Ізраїлю щодо організації освітнього процесу в умовах війни, який відбувся у вересні.

«Навчальний візит дав можливість вивчити практичний досвід Ізраїлю, який напрацьовувався роками. Створення умов для психологічного здоров’я, а також безпечного освітнього процесу є пріоритетним завданням для команди Міністерства освіти і науки України. Під час війни це стало надактуальним. Ми вже працюємо над втіленням найкращих практик Ізраїлю із психологічної підтримки дітей, створення команд реагування в закладах освіти та напрацювання протоколів реагування на різні види надзвичайних ситуацій. Після апробації поширюватимемо досвід на всю Україну», – зазначила заступниця Міністра освіти і науки України Віра Рогова.

Під час навчального візиту учасники відвідали Міністерство освіти Ізраїлю, тренінговий центр для вчителів, центр психологічної підтримки, заклади освіти (зокрема на території активних бойових дій) і ознайомилися з такими темами: 

  1. Заходи для створення безпекових умов під час війни в організації освітнього процесу (алгоритми дій на рівні школи, громади, міста, регіону та країни; зони відповідальності та взаємодія інституцій; нормативно-правові засади безпекової поведінки; організація підготовки, навчання вчителів і учнів безпековій поведінці). 
  2. Психоемоційна підтримка (система психоемоційної підтримки дітей; підготовка та навчання персоналу, вчителів надавати психоемоційну підтримку учням; нормативно-правова база; взаємодія з батьками; допомога в кризових ситуаціях). 
  3. Організація освітнього процесу (організація освітнього процесу в школах в умовах війни та воєнних загроз; як видозмінюється освітній процес для учнів з особливими освітніми потребами).

Також під час поїздки Віра Рогова зустрілася з представниками Міністерства закордонних справ Ізраїлю та Надзвичайним і Повноважним Послом України в Державі Ізраїль Євгеном Корнійчуком, із якими обговорила питання організації освітнього процесу для українських дітей, що перебувають в Ізраїлі, стану організації освітнього процесу в Україні, можливості забезпечення нагальних потреб освіти та налагодження співпраці з реалізації спільних освітніх проєктів.

Візит організовано Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту за підтримки Посольства Ізраїлю в Україні. У зустрічі також узяли участь керівники департаментів освіти і науки обласних і Київської міської військових адміністрацій, представники інститутів післядипломної педагогічної освіти, директори шкіл та інклюзивно-ресурсних центрів.

Нагадаємо, експерти телеграм-каналу «Подбай про себе» підготували техніки, які допоможуть стабілізувати психологічний стан.