A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Поступ команди МОН на зміцнення системи освіти і науки України: професійна (професійно-технічна) освіта

Опубліковано 07 жовтня 2020 року о 11:35


МОН продовжує серію бліц-публікацій про роботу нової команди Міністерства на зміцнення системи освіти і науки України. У третьому блоці йдеться про питання професійної (професійно-технічної) освіти. 


100 МЛН ГРН ДЛЯ СТВОРЕННЯ НАВЧАЛЬНО-ПРАКТИЧНИХ ЦЕНТРІВ У ЗАКЛАДАХ ПРОФОСВІТИ

Уряд спрямував 100 мільйонів гривень для створення на базі 52 закладів професійної освіти 53 навчально-практичних центрів. Їх облаштують новим обладнанням та технікою. Загалом в Україні вже працюють 145 навчально-практичних центрів, на створення яких Кабінетом Міністрів України впродовж 2016-2019 років було спрямовано 250 мільйонів гривень. Крім того, близько 90 навчально-практичних центрів було відкрито за підтримки соціальних партнерів.


ФІНАЛ КОНКУРСУ ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ WORLDSKILLS В УМОВАХ АДАПТИВНОГО КАРАНТИНУ

Для забезпечення профорієнтації молоді організовано фінал Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності WorldSkills Ukraine. Через складні умови проведення фіналу кількість компетенцій було скорочено з 17 до 9. У фіналі беруть участь понад 90 учасників. Конкурс проходить із дотриманням рекомендацій Головного санітарного лікаря. Співорганізаторами конкурсу є Федерація роботодавців України та інші соціальні партнери.


МОДЕРНІЗАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

МОН презентувало План модернізації професійної освіти в Україні. Згідно з документом пропонуються нові механізми для здобуття профосвіти впродовж життя та гнучкі умови для співробітництва стейкхолдерів галузі: закладів освіти, бізнесу і місцевої влади. 


СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ДО 2023 РОКУ 

Розпочато роботу над Стратегією розвитку професійної освіти. Проєкт складатиметься з трьох компонентів – удосконалення системи управління, фінансування, підвищення якості освіти та розвитку співпраці з бізнесом. Робота в цьому напрямі триватиме до 30 жовтня. Крім цього, до 3 листопада проєкт буде розміщений на сайті МОН для громадського обговорення. 


АУДИТ 1254 ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ТА ФАХОВОЇ ПЕРЕДВИЩОЇ ОСВІТИ, ПРОВЕДЕНИЙ ЗА ІНІЦІАТИВИ МОН ТА ПРОГРАМИ EU4SKILLS 


ПІЛОТНИЙ КУРС SKILLS LAB «НАВИЧКИ ДЛЯ УСПІШНОЇ КАР’ЄРИ» 

58 педагогів із 40 закладів профосвіти Вінницької, Тернопільської, Хмельницької та Чернігівської областей пройшли тренінг «Навички для успішної кар’єри». Він допоможе їм вдосконалити кар'єрне консультування учнів та дасть розуміння, яких компетентностей очікують роботодавці від випускників профтехів. Курс розроблений CSR Ukraine, експертною організацією Центр «Розвиток КСВ», платформою розвитку кар’єри Career Hub спільно з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення, за підтримки Міністерства освіти та науки України.


ІНФОРМАЦІЙНА КАМПАНІЯ #ПояснюємоПрофесії 

Для забезпечення елементів кар'єрного консультування та професійної орієнтації молоді на сторінках МОН у соціальних мережах Facebook та Telegram щотижня публікуються пости про робітничі професії, які можна здобути в закладах профосвіти. Наразі за тегом #ПояснюємоПрофесії  розміщено 11 постів та інфографік.


ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ЗАКЛАДІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ

Для популяризації переваг професійної освіти було зібрано, опрацьовано та розміщено на офіційному вебсайті МОН 12 матеріалів про успішні заклади професійної освіти. Матеріали з розділу також поширюються в регіональних ЗМІ.