A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Популярність будівельних професій залежить від умов навчання в закладах профосвіти, але втримати вже досвідчених робітників можна тільки конкурентною зарплатою, – очільниця директорату профосвіти Ірина Шумік

Опубліковано 18 березня 2021 року о 08:41


У 2020 році за кошти держбюджету було створено 5 навчально-практичних центрів для підготовки учнів-будівельників та ще 9 центрів за професіями, пов’язаними з будівництвом. Тобто Уряд продовжує системно оновлювати інфраструктуру в закладах профосвіти, що впливатиме на привабливість робітничих професій для молоді. Однак якісно підготовлений фахівець претендує на конкурентну зарплату і комфортні умови праці, тож український роботодавець має бути готовим до такого запиту.

Про це розповіла генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік під час круглого столу "Достойна заробітна плата, гідні та безпечні умови праці на будівництві – шлях до скорочення відтоку кваліфікованих кадрів". Організаторами заходу є Будівельна палата України разом із Профспілкою працівників будівництва та промисловості будівельних матеріалів.

"В Україні працює більш ніж 100 закладів профосвіти будівельного профілю, де навчається понад 30 тисяч учнів  профільних професій. Останніми роками в цих закладах активно оновлюються майстерні для практичного навчання. Тож ми отримали новий виклик: підвищити кваліфікацію педагогів, аби вони могли навчати учнів працювати із сучасним обладнанням. У цьому процесі нам дуже допомагають роботодавці. По-перше, вони під час закупівель обладнання спрямовують заклади на те, що зараз реально є на виробництвах. По-друге, проводять навчання або майстер-класи для викладачів, пояснюють, як працювати з матеріалами, технікою. Це дуже важливий процес, адже без підготовленого викладача не можна говорити про якісне навчання учня", – зазначила Ірина Шумік.

Наразі співпраця закладів професійної освіти здійснюється з 19 компаніями, які є членами Будівельної палати України. Таке партнерство дозволяє учням проходити оплачувану виробничу практику на виробництві та опановувати навички, яких реально потребує ринок праці. Окремі компанії забезпечують випускників соціальним пакетом та додатковими соціальними гарантіями. Наприклад, надають кредити на придбання житла.

Крім того, в межах конкурсу професійної майстерності WorldSkills Ukraine за компетенціями "Зварювальні роботи", "Сухе будівництво", "Штукатурні та облицювальні роботи" роботодавці входять до складу журі. Вони оцінюють роботи учасників, визначають переможців за кожною номінацією. Доволі часто призери конкурсу отримують запрошення на роботу або стажування на підприємстві.

Нагадаємо, що МОН та Міжнародна організація праці розробляють 4 онлайн-курси для навчання робітничим професіям.