A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

"Попри те, що Росія завдала критичних втрат нашій морській науці, сьогодні ми "однією мовою" говоримо з провідними країнами про проблеми Світового океану та спільно шукаємо їх рішення" - очільник директорату науки Дмитро Чеберкус

Опубліковано 17 жовтня 2018 року о 13:51

На 2 дні в Україну обговорити основні загрози Світовому океану та, зокрема, проблеми в Чорноморському басейні приїхали провідні дослідники моря з понад 25 країн світу. І це гарна можливість для нас не тільки донести до міжнародної спільноти ті кризові питання, які виникли в українській морській науці після анексії Криму, але й підтвердити наші прагнення відновлювати та розвивати цей напрям досліджень. Про це зазначив генеральний директор директорату науки МОН України Дмитро Чеберкус сьогодні, 17 жовтня 2018 року, під час відкриття Регіонального семінару для підтримки другого циклу Регулярного процесу з питань оцінки стану морського середовища. Захід проходить під егідою ООН і триває 17-18 жовтня в Одеському національному університеті ім. Мечникова.

"Для нас надзвичайно важливо, що Україні довірили проводити такий масштабний міжнародний захід у сфері морської науки. Сьогодні та завтра ми разом з дослідниками із США, Великобританії, Шрі-Ланки, Австралії, Бразилії та інших країн з різних куточків світу говоримо про ті виклики, які зараз дослідники бачать для Світового океану. Зараз він і джерело їжі, і енергії, і життєво важливе середовище для тварин, і спосіб транспортування товарів. Однак океан платить дорогу ціну за людську діяльність. Це, наприклад, знищення певних біологічних видів через їх промисловий вилов, неймовірне забруднення пластиком тощо. І ми разом, на основі наукових висновків, маємо шукати шляхи, як можна зменшити цей негативний вплив. У підсумку будуть зроблені висновки, які стануть основою для вироблення глобальної політики в цій сфері", - пояснив Дмитро Чеберкус.

Він відзначив, що для України не менш важливою метою цього заходу є привернення уваги світової спільноти до фактично винищення Росією нашої морської науки. Так, після анексії Криму ми втратили значну частину науково-дослідницького потенціалу в сфері морських досліджень, зокрема, більшість інфраструктури - флот, лабораторії, станції, унікальні бази даних. Зараз МОН України почало системну роботу над відновленням морської науки, і сподівається на допомогу в цьому питанні з боку міжнародних партнерів.

"Незважаючи на події останніх чотирьох років, я запевняю вас, що Україна є мирною країною. І, звичайно, морські дослідження повинні об'єднати всіх нас. І навіть попри критичні втрати ми сьогодні можемо говорити "однією мовою" морської науки з провідними країнами світу", - підкреслив представник МОН.

Нагадуємо, що Україна посилює співпрацю у галузі полярних досліджень з Італією, одним з головних її напрямів буде дослідження океану.