A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Поліпшення екологічного стану Дніпра, зменшення витрат на добрива та очищення води: в КрНУ підбили підсумки українсько-австрійського проекту

Опубліковано 22 жовтня 2018 року о 18:35

У Кременчуцькому національному університеті ім. М. Остроградського підбили підсумки спільного українсько-австрійського науково-дослідного проекту “Способи переробки біомаси ціаней, що викликають цвітіння водойм”. Проект отримав фінансування завдяки співпраці Міністерства освіти і науки України та Федерального Міністерства науки, досліджень і економіки Республіки Австрія.

Так, вчені запропонували спосіб переробки синьо-зелених водоростей  - ціаней, що поширені у водосховищах дніпровського каскаду. Отримані внаслідок цього продукти можна конвертувати в дешевий метан та добрива для фермерських господарств. Важливо також, що можна буде впровадити дешеве виробництво біогазу і трансформувати його в електроенергію.

“Лише з водоростей на Кременчуцькому водосховищі площею понад 2 тис км2 можна отримати до 28,98 млн м3 біогазу (≈ 18,84 млн м3 метану). Це еквівалентно 20 тис тонн нафти або 17 тис тонн дизельного пального”, - зазначив керівник проекту від української сторони Михайло Загірняк.

Очищення водоймів від ціаней, окрім іншого, поліпшить екологічний стан річки Дніпро та прибережних населених пунктів. Покращення якості води в річці збільшить репродуктивність риби та дозволить знизити витрати на очищення для потреб населення.

Серед інших результатів проекту -  захист 7 кваліфікаційних робіт з біотехнології та екологічної безпеки, підготовка кандидатської дисертації за спеціальністю «Біотехнологія», публікації монографій та статей у наукових журналах.

Наразі науковці оформлюють остаточні результати проекту та планують подачу заявки на конкурс проектів Горизонт-2020.

Нагадаємо, що днями МОН оголосить переможців наукового конкурсу, в якому брали участь роботи з морських досліджень.