A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Почався прийом заявок на другий конкурс Нацфонду досліджень, у ньому підтримку зможуть отримати колективи провідних і молодих учених

Опубліковано 21 травня 2020 року о 10:00

На сайті Національного фонду досліджень відкрито прийом заявок на другий конкурс наукових і науково-технічних проєктів НФД – “Підтримка досліджень провідних та молодих учених”. Податися можна відсьогодні, 21 травня, до 26 червня 2020 року (23:59 за київським часом).

Конкурс є загальногалузевим, тобто не обмеженим за напрямами, та колективним – для груп від 2 до 7 науковців. Щоб подати проєкт, його науковий керівник і виконавці повинні попередньо зареєструватися на сайті фонду. Потім один із них має заповнити заявку онлайн і додати низку документів у pdf-форматі.

Також передбачено можливість додатково залучати у проєкт до 3 асистентів із числа молодих учених і студентів. Їм не потрібно реєструватися на сайті, однак їхню участь потрібно вказати в заявці, без зазначення конкретних прізвищ.

“Завдяки цьому конкурсу ми хочемо підтримати найкращих українських учених, що працюють на світовому рівні, та їхніх молодих учнів. Зокрема, серед виконавців проєкту не менш як 50% мають бути молоді вчені. Водночас ми поставили досить високі вимоги до наукового здобутку керівника проєкту”, – розповів голова НФД Леонід Яценко.

Так, керівником проєктів із математичних, природничих, технічних, біологічних, аграрних і медичних наук може бути тільки вчений, що:

  • має науковий ступінь;
  • є автором (чи співавтором, якщо співавторів не більш як 15) або не менш як 5 публікацій за 2015-2020 рр., або не менш як 10 публікацій за 2010-2020 рр. у періодичних виданнях першого (Q1) та другого (Q2) квартилів за класифікацією Journal Citation Reports або Scimago.

Керівником проєктів із гуманітарних, суспільних, економічних, юридичних наук може бути вчений, що:

  • має науковий ступінь;  
  • має наукові публікації у фахових періодичних виданнях, індексованих у Scopus і WoS, або є автором наукової монографії (співавтором колективної монографії), виданої (або підготовленої до видання та анонсованої видавництвом) іноземною мовою за межами України, крім країн СНД;
  • є автором (співавтором, якщо співавторів не більш як 3) наукової монографії, виданої протягом останніх 5 років в Україні, яка здобула нагороду (премію, відзнаку) національних чи міжнародних конкурсів або отримала не менш як три позитивні рецензії, опубліковані в фахових наукових періодичних виданнях.

Важливо, що одна фізична особа може бути представлена лише в одній заявці, поданій на цей конкурс.

Необхідно також звернути увагу, що подача заявки відбувається виключно в електронній формі, надсилати паперові документи у фонд не потрібно. Кожен  виконавець проєкту, включно з керівником, під час подачі заявки ідентифікується за допомогою електронного підпису. Отримати відповідні електронні ключі можна в деяких банках, у податковій, в сертифікованих приватних компаніях, повний список яких можна знайти за посиланням.

Із докладними умовами конкурсу, вимогами до проєктів і формами документів можна ознайомитися в офіційному оголошенні  

Бюджет конкурсу на 2020 рік становить 150 млн гривень. Загальний бюджет проєктів:

  • із терміном виконання на 2020-2021 рр. – до 10 млн грн;
  • із терміном виконання на 2020-2022 рр. – до 15 млн грн.

Тобто максимальна сума фінансування проєкту щороку – 5 млн гривень.

Проведення експертизи та підбиття підсумків завершиться до 18 серпня 2020 року. 

22 травня буде сформовано комісію конкурсу. До неї увійдуть визнані науковці, запропоновані кожною секцією наукової ради фонду (не менш як 7 від секції).

Після закінчення прийому заявок, комісія перевірятиме їх на відповідність критеріям. У разі відповідності передаватиме на розгляд експертів – їх буде не менш як 3 на кожен проєкт, зокрема й іноземні експерти. 

За підсумками експертизи комісія конкурсу сформує рейтинговий список проєктів і надасть пропозиції щодо переможців та обсягу фінансування їхніх робіт. Остаточні результати затвердить наукова рада НФД, після чого їх оприлюднять на сайті фонду. 

Нагадуємо, що 15 травня почався прийом заявок на перший конкурс наукових і науково-технічних проєктів Національного фонду досліджень – “Наука для безпеки людини та суспільства”.