A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Платформа UNITED24 запустила новий напрям фандрейзингу: «Освіта і наука». Серед амбасадорів – нобелівські лауреати та зірка «Зоряних війн»

Опубліковано 06 травня 2023 року о 17:50


5 травня Президент України Володимир Зеленський оголосив про новий напрям роботи платформи UNITED24 «Освіта і наука». Його амбасадорами стали лауреати Нобелівської премії Пол Нерс, Едвард Мозер та Мей-Бритт Мозер, а також Іванна Сахно, виконавиця головної ролі у серіалі «Зоряні війни: Асока». Презентація відбулася під час саміту «The Power of Unity», присвяченому річниці діяльності UNITED24. 

«Напрямок "Освіта і наука" дуже важливий, адже на сьогодні ми маємо майже 3 тис. зруйнованих російськими військами освітніх закладів. У них ціляться навмисно. Забезпечити навчання наших дітей, в тому числі дистанційно, у тих умовах, в яких ми знаходимось, – це величезний обсяг робіт. Але ми готові до нього», – наголосив Володимир Зеленський.

Під час саміту міністр освіти і науки України Оксен Лісовий презентував перший проєкт напряму «Освіта і наука» – збір коштів на відновлення Бузівського академічного ліцею у Дмитрівській громаді Київської області. Ліцей був зруйнований російськими військами під час наступу на Київ у березні 2022 року. Постраждали стіни, дах, повністю згоріли кабінети інформатики та початкової школи. 

«За час повномасштабної війни 2772 освітні заклади були частково пошкоджені, 454 – повністю зруйновані. Це приблизно 10% від усіх навчальних закладів в Україні. Понад 1,5 млн дітей вимушені навчатися дистанційно. Тож ми дуже раді, що на UNITED24 стартував новий напрям, завдяки якому ми зможемо відбудовувати школи, – зазначив Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України. – Для відновлення ліцею у селі Бузова потрібно 1 млн 250 тис $. Ми сподіваємося, що вже 1 вересня туди зможуть повернутися 452 дитини». 

Напередодні саміту нові амбасадори UNITED24, нобелівський лауреат у галузі фізіології або медицини Пол Нерс та акторка Іванна Сахно, відвідали навчальний заклад та поспілкувалися з учителями та дітьми, які зараз вимушено навчаються у приміщенні місцевого дитячого садочка.

«Моя школа була знищена бомбою. Ми з друзями гралися на її руїнах. Тому я пішов до школи тільки в десять років, коли закінчилась війна. Зараз питаю себе, що можу зробити, аби війни закінчувались. Хочу сказати українцям, що всі зруйновані школи будуть відбудовані. Ми винні це дітям. Це наше майбутнє і майбутнє усього світу», – прокоментував Пол Нерс, британський біохімік, лауреат Нобелівської премії.

«Моя мама з Карпат, тато з Криму. Дитинство було наповнене любов’ю тата до історії та українськими піснями. Моє коріння тут. Усе, що відбувається, є глибокою раною в моєму серці. Ця війна руйнує не тільки оселі, культуру, але й наші серця», – сказала Іванна Сахно, українсько-американська акторка.

Для відновлення навчального закладу у Бузовій потрібно 1 млн 250 тис. $. Після презентації проєкту один із донорів UNITED24 оголосив про пожертву 1 млн $. Тож до закриття збору залишилося 250 тис. $. Кошти на відбудову шкіл надходитимуть через UNITED24 на спеціальний рахунок Національного банку України, закріплений за Міністерством освіти і науки.

Про UNITED24

Це ініційована Президентом України фандрейзингова платформа та основне вікно збору пожертв на підтримку України. За рік роботи фандрейзингової платформи UNITED24 завдяки пожертвам з понад 110 країн зібрано понад 325 млн $. Серед амбасадорів UNITED24 – співачка та акторка Барбра Стрейзанд, актор Марк Гемілл, канадська акторка Кетрін Винник, гурт Imagine Dragons, артдиректор Balenciaga Демна, американський актор Лієв Шрайбер, режисер Мішель Азанавічус, астронавт Скотт Келлі, історик Тімоті Снайдер, британський підприємець Річард Бренсон, кантрі-співак Бред Пейслі, британський мандрівник Беар Гріллз, видатні українські спортсмени Андрій Шевченко та Олександр Усик.