A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Питання співфінансування - дуже важливе для успіху шкільної реформи, адже це не просто додаткові ресурси, це - відповідальність, - заступник Міністра Павло Хобзей

Опубліковано 31 травня 2018 року о 14:47

Гірські регіони мають найменший відсоток співфінансування для субвенції на обладнання для Нової української школи - 5%, але воно дуже важливе. Це не стільки дає додаткові ресурси, скільки змушує думати про правильне цільове використання виділених коштів. На цьому наголосив заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей на відкритті 3-ї виставки меблів та обладнання для нового освітнього простору Нової української школи сьогодні, 31 травня 2018 року, в місті Яремче.

«5% для гірської території для співфінансування - це не значна сума, йдеться навіть не про мільйони, а тисячі гривень. Знайти ці кошти можна, навіть якщо в самому бюджеті їх немає. До прикладу, народні депутати, що вибирались за мажоритаркою, мають 20млн гривень на розвиток своїх регіонів, є й інші джерела, з яких можна взяти кошти. Однак потрібно мати бажання, саме з нього починаються будь-які успішні проекти.  Наш досвід свідчить: якщо перед громадою стоїть завдання просто витрати державні кошти, часто це призводить до неефективності та неправильного використання ресурсів. Ми цього дозволити не можемо, адже з великими боями і лише завдяки підтримці Прем’єр-міністра змогли отримати цей мільярд на меблі та обладнання. Тому маємо використати його максимально з користю для дітей»,- пояснив Павло Хобзей.

Він додав, що проведення виставок меблів та обладнання для НУШ дозволяє наочно показати місцевим органам, якою має бути нова школа не тільки з прицілом на цей рік, а й на наступні.

«Зараз у нас акцент на першому класі, адже вже 1 вересня 2018-го всі першокласники мають прийти в нову школу, з якісними дидактичними матеріалами та сучасними меблями. Але ми вже працюємо і над інфраструктурою, потрібною для запуску НУШ у базовій та старшій школі. Зокрема, робота над мережею та обладнанням опорних шкіл - усе це праця, зокрема, на майбутнє. І зараз на виставці є оснащення для природничих класів, яке місцеві органи закуповують в опорні школи за кошти іншої нашої цільової субвенції. Тут є також рішення для початкової школи, які не почнуть масово з’являтись у школах з цього року, але вже зараз заходитимуть у школи та випробовуватимуться. Тому це - надзвичайно потрібно», - зазначив Павло Хобзей.

Такі виставки меблів та обладнання для нового освітнього простору вже пройшли у Вінниці та Одесі.

Нагадуємо, що Уряд виділив 998,7 млн грн на створення 8 навчальних осередків у початковій школі.

Відповідною постановою передбачено, що 40% цієї суми піде на закупівлю дидактичних матеріалів для 1-го класу. Ще 40% коштів буде спрямовано на закупівлю сучасних меблів для початкових класів НУШ. Та 20% субвенції має бути використано на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів НУШ.

Традиційно державне фінансування надаватиметься місцевим органам самоврядування на засадах співфінансування:

70/30 – для шкіл в містах обласного значення. Тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай 30% вартості обладнання.

90/10 – для шкіл в районах та ОТГ. Тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай 10% вартості обладнання.

95/5 – для шкіл в гірській місцевості та на лінії зіткнення. Тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай символічні 5% вартості обладнання.