A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Підвищення рівня впізнаваності українського наукового доробку на національному та світовому рівні: МОН та ORCID підписали меморандум про співпрацю

Опубліковано 05 березня 2021 року о 15:19


Міністерство освіти і науки України та міжнародна некомерційна організація ORCID спільно працюватимуть над покращенням використання унікальних відкритих ідентифікаторів учених (ORCID IDs) серед українських науковців. Відповідний меморандум підписали перший заступник Міністра освіти і науки України Микола Кизим та директор з питань залучення клієнтів ORCID Іво Війнберген.

«Одним зі стратегічних завдань Міністерства освіти і науки України є сприяння  інтеграції України до Європейського дослідницького простору та підвищення рівня впізнаваності українського наукового доробку як на національному, так і на світовому рівні.  Унікальні  ідентифікатори ORCID дозволять науковцям вирізнити їхні наукові результати серед інших та забезпечать визнання їхньої роботи, зокрема, серед іноземних колег. До того ж це допоможе науковцям зберегти час і присвятити його дослідженням, зменшити зусилля, які йдуть на опрацювання дублікатів у системах наукових даних, та покращити якість таких даних», – наголосив Микола Кизим.

Документ передбачає спільну організацію та проведення конференцій, семінарів і вебінарів для сторін, зацікавлених у питаннях наукової комунікації, доступі до інформації та ролі цифрових ідентифікаторів (PIDs) у дослідницькій екосистемі.

«ORCID прагне бути інклюзивною, відкритою організацією, щоб дослідники з будь-якої країни могли до неї долучитися. Тому ми раді співпраці з Міністерством освіти і науки України для консолідації спільних зусиль у використанні постійних ідентифікаторів ORCID в Україні, покращенню рівня впізнаваності українських науковців та їхніх наукових розробок серед світової наукової спільноти», – зауважив Кріс Шіллім, виконавчий директор ORCID.

Серед інших напрямів співпраці:

  • заохочення використання постійних ідентифікаторів у національних наукових інформаційних системах, репозитаріях, внутрішніх системах видавництв та організацій, що фінансують наукові дослідження; 
  • сприяння розвитку наукових проєктів, що ґрунтуються на даних з Реєстру ORCID; 
  • вдосконалення професійних навичок українських науковців, співробітників редакцій наукових видань та бібліотекарів щодо найкращих світових практик та інструментів створення, зберігання і поширення наукової інформації.

Нагадаємо, триває оновлення системи пріоритетних напрямів розвитку наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності.