A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Підтримуючи Україну: глобальні принципи та цінності в науковій та інноваційній діяльності

Опубліковано 29 вересня 2022 року о 15:00


28-29 вересня 2022 року відбувається головна подія Європейської Комісії з досліджень та інновацій, яка збирає політиків, дослідників, підприємців і громадськість для обговорення та формування майбутніх досліджень та інновацій у Європі та за її межами.

У перший день четвертої сесії Європейських днів досліджень та інновацій проведено сесію "Підтримуючи Україну: глобальні принципи та цінності в науковій та інноваційній діяльності".

Мета сесії полягала у дослідженні зв'язків між фундаментальними принципами, цінностями та заходами, вжитими міжнародним співтовариством після розпочатої росією війни проти України для підтримки екосистеми досліджень та інновацій в Україні.

"Фундаментальні принципи та цінності у сфері досліджень та інновацій, такі як академічна свобода, гендерна рівність, дослідницька етика, відкрита наука та науково-обґрунтована політика, є ключем до сталого та інклюзивного розвитку демократичних країн. У світі, який співпрацює для вирішення глобальних викликів, немає місця агресорам і терористам, вторгненням у суверенні держави та нав’язуванню своїх поглядів. Жорстока повномасштабна війна, розв’язана росією проти України, забирає життя, змушує українців залишати свої домівки, науковців та інноваторів – шукати можливості за кордоном, руйнує нашу інфраструктуру, зокрема зруйновано близько 15% дослідницької інфраструктури закладів вищої освіти та наукових установ" – зазначив заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов.

Повідомлення Європейської Комісії щодо глобального підходу до досліджень та інновацій (R&I) від травня 2021 року встановлює принципи та цінності, які повинні ґрунтуватися на міжнародній співпраці в галузі досліджень, інновацій та вищої освіти. Цей підхід було підтверджено Висновками Ради від червня 2022 року щодо принципів і цінностей для міжнародного співробітництва в галузі наукової та інноваційної діяльності. Європейські програми R&I підтримують традицію відкритості, але геополітичні реалії вимагають від ЄС відкалібрувати свій підхід на основі своїх принципів і цінностей, а також зміцнити свою безпеку та стратегічний суверенітет.

Під час спеціальної сесії продемонстровано визначні ініціативи, реалізовані на рівні ЄС, його держав-членів, асоційованих країн, а також міжнародних організацій.

Своєю чергою Європейський комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді Марія Габріель наголосила на підтримці України, яка протистоїть російській військовій агресії, та повідомила про необхідність зосередження уваги на підтримці науковців та інноваторів, які змушені були покинути Україну у короткостроковій перспективі та створенні можливостей для повернення науковців та інноваторів в Україну, оскільки ризик відтоку інтелектуального потенціалу є високим, – у середньостроковій перспективі. Представлено також важливі кроки з підтримки сфери науки та інновацій України, а також стратегію розвитку міжнародного співробітництва у світі, що змінюється. Також пані Європейський комісар анонсувала проведення у 2023 році нового конкурсу для українських учасників у межах програми "Горизонт Європа" щодо створення в Україні "Офісу Горизонт Європа". 

Під час свого виступу Олексій Шкуратов зосередив увагу на першочергових проблемах сфери науки та інновацій, викликаних війною росії проти України, які потребують невідкладного вирішення. Він повідомив про вжиті заходи задля збереження та розвитку сфери науки та інновацій, підтримки її спроможності. Також реалізацію інтелектуального потенціалу, використання досягнень української та світової науки. Все це спрямовано для розв'язання проблем безпеки, соціальних, економічних, культурних та інших потреб, зокрема шляхом створення належних умов для науковців та інноваторів, врегулювання питань академічної мобільності, пошуком можливостей для запровадження програмам повернення вчених та інноваторів, які вимушено виїхали з України. Крім того, важливими кроками до становлення сфери науки відновлення та модернізації дослідницької інфраструктури, спрямування результатів досліджень та інновацій на задоволення першочергових потреб країни, інтеграції в Європейський та світовий дослідницький простір.

Нагадаємо, Уряд затвердив Положення про Національну електронну науково-інформаційну систему "URIS".