A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Підтримай дитину: налагодження контакту з підлітками 12-18 років

Опубліковано 20 серпня 2022 року о 15:00


Важливо допомогти дитині відчувати себе в безпеці. У межах ініціативи першої леді Олени Зеленської зі створення Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, експерти каналу «Підтримай дитину» продовжують надавати рекомендації.

Підлітки не люблять проявляти свої почуття та вразливість. Часто вони поводяться так, ніби в них все добре, навіть якщо це не так. Підлітки можуть чинити опір обіймам, проте дотик рідних людей допоможе почуватися в безпеці. Ви можете сказати щось на кшталт: «Я знаю, що ти виріс, але мені так хочеться обійняти тебе, якщо ти не проти».

Допоможіть підліткам відчувати себе корисними. Давайте їм невеликі завдання та обов’язки по дому, а потім похваліть за зроблене.

Не перевантажуйте дітей великою кількістю обов’язків, не покладайте на них дорослі завдання, що вимагають надмірної відповідальності, бо це може посилити занепокоєння.

Для підлітків типово відмовлятися говорити на теми, які турбують. Створюйте комфортні умови для побудови діалогу та не тисніть на дитину. Розмова не повинна бути напруженою або конфліктною.

Деяким підліткам комфортніше спілкуватися у групах зі своїми однолітками, тому подумайте про організацію таких груп. Також заохочуйте говорити з іншими дорослими, наприклад, з родичами чи вчителями.

Підліток через вплив новин чи подій може намагатися впоратися з тривогою в нездоровий спосіб. Говоріть про те, що він бачив або чув в інтернеті, новинах, від інших людей і друзів.

Діти цього віку хочуть допомогти суспільству. Знайдіть відповідні можливості для волонтерства чи допомоги, які будуть їм під силу. За можливості також долучайтеся до цієї роботи, це допоможе налагодити додатковий контакт із дитиною.

Будьте обізнані про психоактивні речовини. Підлітки особливо схильні до вживання алкоголю або наркотиків. Говоріть про це, але спробуйте побудувати діалог. Наприклад: «Люди часто п’ють або вживають наркотики. Так вони намагаються заспокоїтися або забутися, але це може спричинити ще більше проблем. Ти можеш поговорити зі мною або своїми друзями про те, що відчуваєш. Я завжди поряд і готова вислухати тебе».

Для підготовки використано матеріали проєкту «Child Mind Institute Child». 

Нагадаємо, МОН та його команда розповідала історії про навчання дітей у «Школі супергероїв».