A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Підписання Меморандуму про взаєморозуміння між МОН і Save the Children – наступний крок до реалізації прав дитини в Україні

Опубліковано 19 листопада 2021 року о 18:46


19 листопада 2021 року, напередодні важливої дати для урядів та правозахисних організацій, які зацікавлені у сприянні міжнародній єдності у забезпеченні дотримання прав дітей у всьому світі, Міністерство освіти і науки України та Save the Children підписали Меморандум про взаєморозуміння.

«Ми мусимо захищати права дітей, сприяти розвитку дружнього по відношенню до них середовища й підтримувати діяльність Дитячого фонду ООН – організації, яка в понад 190 країнах світу працює задля захисту й підтримки дітей з моменту їхнього народження і до початку дорослого життя. МОН, Уряд України та Save the children щоденно дбають про покращення умов для дітей нашої країни, адже кожна дитина має право на розвиток у комфортних і безпечних умовах. Я закликаю кожного звернути увагу на своїх учнів і дітей, дбати про їхнє ментальне здоров’я та прислуховуватись до їхніх думок і переживань, адже великі зміни починаються з першого кроку», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. 

Конвенція Організації Об’єднаних Націй про права дитини (UNCRC) визначає права дітей у 54 статтях, які дають чітке розуміння того, що необхідно для виховання здорових і щасливих дітей і молоді. Цього року темою Всесвітнього дня дитини є «Право на виживання та процвітання». З метою відзначення цього в Україні, МОН та Save the Children домовилися підписати Меморандум про взаєморозуміння, який має на меті консолідувати зусилля, спрямовані на реалізацію права на освіту всіх дітей в Україні через надання дітям доступу до безпечної, інклюзивної та якісної освіти відповідно до Нової української школи як ключової реформи Міністерства освіти і науки та Декларації про безпеку шкіл.

«UNCRC показує нам, що ми повинні поважати та захищати права дітей навіть під час кризи. Хочеться вірити, що Меморандум про взаєморозуміння, підписаний Save the Children з Міністерством освіти і науки України – це ще один важливий крок задля забезпечення права дітей на доступ до якісної освіти. Ми раді бачити, що такі важливі документи, як Декларація про безпеку шкіл, впроваджуються урядом України, і ми як Save the Children будемо продовжувати підтримувати уряд на його шляху до сталих змін для всіх дітей в Україні», – зазначила Катерина Слободянік, директор представництва організації Save the Children в Україні, з нагоди підписання Меморандуму.

Два роки тому, 20 листопада 2019 року, Україна долучилася до Декларації про безпеку шкіл, що є єдиним міжнародним документом про мирне існування закладів освіти та учасників освітнього процесу під час збройних конфліктів. Україна стала 100-ю країною у світі, що підписала Декларацію та зобов’язалася захищати освіту під час конфлікту.

Меморандум слід розглядати як черговий поступ у співпраці МОН та Save the Children з надією на те, що його положення та мета допоможуть обом сторонам у підготовці та реалізації спільних стратегій, проєктів та програм до кінця 2026 року.

Нагадаємо, презентовано новий онлайн-інструмент для моніторингу рівня безпеки і комфорту шкіл, створений Міністерством освіти і науки спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Інструмент стане частиною національної системи автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту (АІКОМ).